România alocă tranziției digitale 21% din suma ce ar trebui să o primească prin PNRR(Planul Național de Relansare și Reziliență). Tara noastră își propune, teoretic, să accelereze digitalizarea administrației publice, cu proiectele ambițioase pentru sectoare precum cel al sănătății sau educației. Daniel Homorodean, CEO al companiei Arxia și vicepreședinte al Cluj It Cluster, este de părere că instițuțiile și-au asumat cu entuziasm digitalizarea accelerată, în primăvara lui 2020, însă progresul a fost dezamăgitor, cu un ritm scăzut de implementare a proiecteleor, care nu a accelerat comparativ cu cel dinainte de 2020.

Homorodean atrage atenția că proiectele majore de digitalizare la nivel național înaintează greu sau sunt blocate, iar instituțiile individuale investesc, de cele mai multe ori, în mod necoordonat, ineficient, cu efecte practice reduse.

”În mod paradoxal, deși avem bani alocați pentru digitalizare, ne aflăm în pericolul de a nu putea utiliza fondurile disponibile prin PNRR în condițiile în care proiectele care trebuie demarate nu sunt încă definite, specificațiile nu sunt încă realizate, procedurile de achiziție nu sunt încă planificate” adaugă Daniel Homorodean.

Instabilitatea politică și lipsa de dialog între instituțiile statului au fost, de asemenea, aspecte ce au afectat buna desfășurare a transformării digitale. La momentul publicării acestei știri, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este condus interimar de către Virgil Popescu, ministrul Energiei, după ce fostul ministru, Florin Roman, și-a dat demisia în urma acuzațiilor de plagiat.

”În condițiile actuale, de presiune majoră, ar fi necesară activarea unor grupuri de lucru interinstituționale, cu participarea consultativă a mediului privat, pentru a accelera dezvoltarea strategiilor de digitalizare și stabilirea specificațiilor proiectelor”, adaugă Homorodean.

România ar urma să primească, prin intermediul PNRR(Planul Național de Relansare și Reziliență), 14,284 miliarde de euro sub formă de granturi și aproximativ 13,935 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Din totalul de 29,2 miliarde de euro, 21% din sumă(în jur de 6 miliarde de euro) ar trebui să meargă către sprijinirea tranziției digitale a României.

sursa foto: Comisia Europeană

Măsurile vizează digitalizarea administrației publice și a întreprinderilor, a domeniului sănătății sau a sistemului educațional. România își propune să aibă un cloud guvernamental care să permită legarea instituțiilor statului într-o singură rețea, milioane de cetățeni cu cărți de identitate electronică, sute de mii de funcționari publici instruiți digital, dar și Internet de mare viteză în 790 de sate.

În ceea ce privește compania pe care o conduce, pentru 2022, Daniel Homorodean precizează că Arxia va continua să-și extindă procesul de internaționalizare, mai ales în piețele emergente, cum sunt țările din Africa sau America Latină.

”Companiile românești pot regăsi oportunități importante în aceste zone, iar noi ne putem mândri deja cu o experiență acumulată considerabilă, asumându-ne un rol de deschizător de drumuri și pentru alte companii din IT care vor să devină internaționale. Vom investi în continuare în dezvoltarea parteneriatelor și a capacității de livrare a proiectelor de consultanță, transfer de cunoștințe și implementare, precum și în creșterea numărului de licitații la care participăm. De exemplu, în Rwanda am câștigat deja prin licitație contracte de consultanță de peste 300.000 Euro”, precizează Homorodean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri