Opțiunea Netflix de ”extra members”, prin care platforma de streaming taxează pentru utilizatori suplimentari, va fi introdusă în primul trimestru al lui 2023, mai devreme decât era așteptată. Anunțul a fost făcut de directorii companiei, care încearcă de anul trecut să pună capăt împărțirii contului de Netflix cu prietenii sau rudele.

Anunțul a fost făcut într-o scrisoare adresată acționarilor de directorii Netflix, citată de The Verge. ”Împărțirea conturilor cu alți utilizatori ne reduce capacitatea de a investi și a îmbunăți Netflix”, se arată în scrisoare. ”Suntem conștienți că e o mare schimbare pentru abonații care-și împărțeau contul, de aceea le oferim această opțiune cu plată”.

Directorii companiei se așteaptă la o scădere a audienței pe termen scurt, dar spune că aceasta își va reveni, așa cum s-a întâmplat în țările unde a fost introdusă, pentru testare, opțiunea ”Extra Members”. Este vorba despre Peru, Costa Rica și Chile. Ulterior, ea a fost lansată și în alte țări din America Centrală și de Sud.

Netflix vrea acum să extindă la nivel global, spre finalul T1 2023, această opțiune. Platforma de streaming estimează că în jur de 100 de milioane de abonați își împart contul cu alți utilizatori. Nu s-a precizat ce piețe vor fi afectate, dar este plauzibil ca America de Nord și Europa să fie vizate, dat fiind că aici sunt cei mai mulți abonați.

Statistic: Number of Netflix paying streaming subscribers worldwide as of 3rd quarter 2022, by region (in millions) | Statista
Find more statistics at Statista

Cât va trebui să plătești pentru a împărți contul Netflix cu alți utilizatori

Nu a fost anunțat încă oficial cât va costa opțiunea „Extra Members”, dar estimările arată că va fi în jurul a 25% din costul unui abonament. În România, asta ar însemna, per utilizator suplimentar, cel mult 3 euro, 15 lei (un sfert din costul unui abonament Premium). Utilizatorii suplimentari vor avea acces la aceleași funcționalități pe care le are și abonatul principal, se precizează în scrisoarea directorilor Netflix.

În cadrul aceleiași politici de reducere a numărului de conturi împărțite cu alți utilizatori, în octombrie anul trecut, numeroși abonați din Statele Unite au primit mesaje de la Netflix prin care li se sugerează să își ”transfere profilul”. Practic, este vorba de o opțiune care-ți permite să-ți copiezi istoricul de filme și seriale urmărite și preferințele (chiar și imaginea de profil) de pe un cont Netflix pe care-l împarți cu alți utilizatori pe un alt cont nou, independent, pe care îl faci doar pentru tine. Evident, este nevoie de acceptul titularului primului cont și nu se transferă și datele de plată.

De ce nu te mai lasă Netflix să împarți contul cu alți utilizatori

Strategia gigantului streaming-ului s-a schimbat din cauza scăderii dramatice a numărului de abonați la începutul lui 2022. Reprezentanţii companiei au estimat că anul va fi încheiat de către concurenţi cu pierderi operaţionale combinate de "cu mult peste 10 miliarde de dolari", comparativ cu profitul operaţional anual aşteptat al Netflix, între 5 şi 6 miliarde de dolari.

Statistic: Netflix's quarterly average monthly revenue per streaming customer worldwide in 3rd quarter of 2022, by region (in U.S. dollars) | Statista
Find more statistics at Statista

Scăderea de popularitate a Netflix vine pe fondul creșterii altor platforme de streaming ca Disney Plus sau HBO GO, dar și al contextul ridicării restricțiilor COVID-19 și reducerii numărului de utilizatori care lucrau de acasă. În România, numărul persoanelor care au un abonament Netflix este de circa jumătate de milion.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri