Cu toate că pericolul contaminării cu bacterii a apei de pe litoralul Mării Negre nu a trecut în totalitate, în unele stațiuni, cum este și Mamaia, turiștii nu pot afla date exacte despre proprietățile apei în care aleg să facă baie. Platforma iSWIM, care monitorizează temperatura apei din stațiunea Mamaia are un an de când nu mai funcționează, în contextul în care aceasta a fost atacată de hackeri.

Pagina web iswim.rmri.ro este nefuncțională în prezent. Principalii parametri ai apei mării pe care turiştii şi toţi cei interesaţi îi puteau afla accesând aplicaţia sau pagina web până înainte ca acestea să fie sparte erau temperatura, salinitatea, curenţii, înălţimea valurilor, potrivit info-sud-est.ro.

„Site-ul a fost victima unui atac cibernetic anul trecut și n-am reușit să-l repunem în funcțiune. A fost criptat, s-a cerut recompensă. Am apelat la autorități și nu s-a reușit recuperarea sa”, a declarat Florin Timofte, directorul tehnic al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) ”Grigore Antipa” din Constanţa care spune că nu știe cu exactitate când va fi din nou funcțională aplicația.

Deși originea atacului ar putea fi legată de momentul din 2022, când, după izbucnirea războiului din Ucraina, mai multe site-uri din România (pagini web ale unor instituții de stat, dar și a unor redacții, hoteluri, aplicații etc.) au fost ținta unor atacuri ale hackerilor ruși. Cercetătorul de la Constanța spune că nu se cunoaște, însă, sursa atacului care a stat la baza blocării site-ului din care monitoriza apa stațiunii Mamaia.

„Acum avem un proiect pe rol. Așteptăm sa vedem dacă obținem finanțare pentru el să refacem tot. Acum avem nevoie de suport financiar pentru refacerea acelui portal. La asemenea atacuri cibernetice, pierzi cam toate hard disk-urile, toată informația din spate și nu se poate reface foarte ușor”, a adăugat acesta.

Aplicația iSWIM a fost lansată în iulie 2017 și este un sistem operațional de monitorizare și prognoză a calității apelor pentru scăldat din stațiunea Mamaia, care integrează date de la prognoze ale modelelor numerice, observații, stații de monitorizare și teledetecție, mai consemnează sursa citată.

Recent, autoritățile din Mamaia au fost implicate în scandalul celebrului logo al stațiunii despre care se presupunea inițiat că a costat Primăria din Constanța mii de euro. Anunțat cu mare fast, noul logo al stațiunii Mamaia nu era nimic altceva decât o copie neoriginală ce putea fi descărcat de paginile dedicate care ofereau fotografii de tip stock. Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța (OMD), organism înființat printr-o asociere între Primăria Municipiului Constanța și trei patronate din turism a spus atunci, că, de fapt, logo-ul a costat 800 de euro și nu 16.000 de euro cum s-a spus inițial. OMD a anunțat ulterior că renunță la logo-ul propus de agenţia cu care lucrase, precizând că Mamaia nu poate avea un brand turistic similar cu un complex rezidenţial din Spania.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri