Poșta Română anunță o tentativă de fraudă prin intermediul SMS. Multe dintre victime nu au folosit niciodată serviciile Poștei, ci datele lor au fost luate de pe net.

Un nou val de acțiuni de phishing în care este folosit numele Poștei Române a fost anunțat de această instituție. Infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet, iar victimele sunt alese la întâmplare: unele sunt clienți ai Companiei Naționale “Poșta Română”, iar alții nu folosesc serviciile noastre poștale.

Cum ți se fură datele și banii prin false mesaje de la Poșta Română

Metoda folosită de hackeri în acest nou val de infracțiuni cibernetice este următoarea: de pe un număr de telefon de România, aceștia trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă sau informațiile personale sunt incomplete. Mai departe, destinatarului i se pune la dispoziție un link pe care este îndemnat să îl copieze în browser și apoi să îl deschidă.

Odată accesat acest link, acestuia i se cere să completeze date personale, de la adresă și până la cont bancar (număr de card, data expirării, titular card, codul de siguranță). Dacă utilizatorul oferă datele contului bancar, banii îi sunt sustrași rapid de pe card.

Cum recunoști mesajele false de la Poșta Română

Cum îți poți da seama că ești ținta unui atac cibernetic, potrivit Poștei Române:

  • Mesajul conține unele greșeli gramaticale sau de topică (de pildă, numele „posta-romana” este scris greșit – fie cu litere dublate, fie cu altă terminație în loc de .ro),
  • Exprimarea din mesaj este evazivă,
  • Linkul oferit spre accesare pare unul neobișnuit sau vă ridică suspiciuni,
  • Ați citit în presă ori ați auzit în jurul dumneavoastră că mai multe persoane au primit astfel de mesaje.

Poșta Română operează exclusiv cu site-ul său oficial și cu pagina de Facebook:

www.posta-romana.ro
www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana

Orice altă variantă de nume de website care ar putea părea oficial şi real, nu aparține Poștei Române şi nu trebuie accesat.

Ce trebuie să faci dacă primești un mesaj suspect de la Poșta Română:

  • În primul rând, nu acționa impulsiv. Citește de mai multe orice mesaj care îți ridică suspiciuni,
  • Nu deschide acel mesaj, marchează-l ca spam,
  • Nu accesa link-ul,
  • Fă sesizare la https://dnsc.ro/contact

Compania Națională “Poșta Română” nu solicită clienţilor să îi furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale. Compania Națională Poșta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail:

  • suportclienti@posta-romana.ro
  • noreply@posta-romana.ro

În ceea ce privește comunicarea prin SMS-uri, cele transmise din partea Companiei sunt exclusiv mesaje strict informative, prin care clientul este anunțat că i-a sosit coletul la subunitatea poștală aferentă, intrevalul orar la care poate ridica trimiterea și, eventual, dacă sunt taxe de achitat.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri