Cardul de energie – practic, un ajutor de la stat în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor de încălzire, a celor la electricitate, gaze, dar și pentru lemne de foc, păcură sau butelii – mai poate fi folosit doar în acest trimestru, a anunțat Poșta Română. Poșta este instituția care a distribuit aceste carduri de energie și prin intermediul căreia se fac și plățile.

Potrivit anunțului Poștei Române, cardul de energie mai poate fi folosit până la 31 martie 2024. Inițial, se anunțase că acest card va putea fi utilizat doar până la data de 27 decembrie 2023, iar pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene apare și acum data de 1 ianuarie 2024. De altfel, și pe cardurile de energie este trecută data de 27 decembrie, care este însă depășită (nu trebuie să schimbi cardul din această cauză, e valabil în continuare). Decizia privind prelungirea perioadei de utilizare a cardurilor a fost luată în noiembrie anul trecut. De asemenea, prevederile inițiale au fost modificate în sensul în care se pot folosi până la 31 martie 2024 ambele tranșe de 700 de lei de pe cardul de energie.

Cum se poate plăti cu cardul de energie

Cu cardul de energie poți plăti facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe. Poți folosi cardul de energie și pentru facturi restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului, adică persoana al cărei nume apare pe card. Cardul se poate folosi la mai multe plăți către același furnizor sau către furnizori diferiți. În schimb, nu poți să îl utilizezi la plata penalităților de întârziere pentru diverse facturi.

Trebuie precizat clar că acest card nu are efectiv bani pe el, ci doar atestă că persoana respectivă beneficiază de ajutorul de stat pentru compensarea prețurilor la energie. Ca urmare, nu vei putea plăti cu el cum ai plăti cu un card normal sau cu cu un card de tichete de masă, de exemplu.

Practic, sunt 3 variante pentru ca să plătești facturi de energie electrică sau gaze cu acest card (pentru lemne, peleți, butelii etc. e mai complicat, dar găsești detalii mai jos):

- La ghișeul de la oficiul poștal;
- Direct la poștaș;
- Online, dar numai în aplicația Poștei Române, nu și în cele ale furnizorilor de utilități sau în aplicațiile de online banking.

Cum arată cardurile de energie

Cum plătești online facturile folosind cardul de energie

Facturile emise de furnizorii de gaze sau energie nu se pot plăti cu cardul de energie în aplicațiile web ale furnizorilor sau în cele de online banking, ci doar în aplicația Poștei Române, la adresa https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html. Aici trebuie introdus destinatarul plății, datele cardului de energie și CNP-ul beneficiarului, iar apoi se încarcă în aplicație fișiere cu cardul de energie, cartea de identitate și facturile respective.

Dacă beneficiarul are un alt domiciliu decât cel trecut pe cardul de energie, el va trebui să urce în aplicație și contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat, plus o declarație pe proprie răspundere a beneficiarului prin care acesta afirmă că utilizează cardul de energie pentru domiciliul la care locuiește. De asemenea, pentru împuterniciți, curatori sau tutori trebuie urcate și fișiere cu actele care demonstrează această calitate

În cazul plății facturilor de încălzire în sistem centralizat cu cardul de energie, lucrurile sunt mai complicate. Dificultatea este că aici nu există efectiv o factură de căldură pentru fiecare apartament, ci una per imobil, care apoi se împarte la locatari. Răspunderea pică pe administratorii de bloc: ei trebuie să facă calculul defalcat și, pe baza acestuia, să emită un certificat de validare a datoriei.

Acest certificat de validare a datoriei va funcționa efectiv ca o factură, permițându-le beneficiarilor de carduri de energie să plătească online încălzirea pe luna respectivă.

Cum plătești online facturile cu cardul de energie în aplicația Poștei Române

Cum plătești facturile folosind cardul de energie fără să folosești Internetul

Dacă nu vrei sau nu poți să plătești online facturile cu cardul de energie, ai două variante: plata la orice ghișeu al Poștei Române sau la poștașul care vine acasă. În acest caz, trebuie să ai însă la tine o serie de acte, și anume:

- cardul de energie;
- actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire, care poate fi și olograf, în cazul beneficiarilor care nu se pot deplasa, și actul de identitate al împuternicitului și al beneficiarului);
- factura (fie că e curentă sau restantă) sau un alt document justificativ – de exemplu, înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificatul de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari;
- dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel trecut pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Dacă vrei să achiți la poștaș, trebuie să apelezi serviciul de Call Center din cadrul Poștei Române (031.9966) și să ceri prezența factorului poștal la locul de consum în vederea plății facturilor. Ți se vor comunica data și intervalul orar când va veni factorul poștal, precum și documentele pe care trebuie să le prezinți acestuia în vederea efectuării plății.

Cum plătești lemnele de foc, buteliile sau peleții folosind cardul de energie

Pentru butelii, lemne de foc, peleți, cărbuni și alte materiale pentru încălzire, facturile nu se plătesc în general online, ci doar la poștă sau la factorul poștal. De pildă, dacă ai cumpărat lemne de foc, ți s-au emis o factură şi un document de plată. Acestea intră în sistemul de decontare, iar apoi pe baza actelor doveditoare poți primi sumele cheltuite pe lemnele de foc de la poştaş sau oficiile poştale - în limita sumei de bani de pe cardul de energie.

Nu poți folosi, în general, cardul de energie ca să cumperi direct lemnele (sau butelia, peleții, cărbunii etc.), ci plătești tu, iar apoi prin Poșta Română ți se decontează suma achitată. Din informațiile pe care le avem, banii nu ți se virează pe loc, ci după verificarea actelor (inclusiv la furnizorul acestor produse), iar acest lucru poate dura și mai bine de o lună.

Plata facturilor cu cardul de energie la poștaș

Există și magazine, cum ar fi Dedeman, care au creat proceduri speciale pentru a putea cumpăra lemne de foc, peleți, brichete sau rumeguș cu banii de pe cardul de energie, fără să le achiți în avans. Practic, magazinul emite o factură pe care o poți urca în aplicația Poștei Române sau o poți prezenta fizic la ghișeu sau poștașului. Pe baza facturii se face decontarea, iar magazinul te anunță apoi că poți veni să ridici produsele.

Cum afli câți bani mai ai pe cardul de energie (soldul)

Cum cardul de energie nu e de fapt un card, ci o foaie de hârtie imprimată, ca să afli câți bani ai mai pe el trebuie să accesezi platforma online a Poștei Române. Aici introduci un furnizor (nu contează dacă ai contract cu el sau nu), apoi datele cardului de energie și CNP-ul, bifezi toate căsuțele și se deschide o nouă pagină unde vei vedea soldul, adică ce sumă mai ai pe cardul de energie.

Cum afli câți bani mai ai pe cardul de energie

Dacă nu poți accesa online, cealaltă variantă este să întrebi la oficiul poștal, unde, pe baza cardului de energie și al actului de identitate, ți se va comunica câți bani mai ai. Sumele rămase necheltuite la 31 martie 2024 sunt practic pierdute, nu se reportează și nu le mai poți folosi în vreun alt fel

Care este amenda dacă folosești greșit cardul de energie

Poșta Română precizează că serviciile acoperite prin Programul "Cardul de energie" vizează posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru: energie electrică, energie termică în sistem centralizat, butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic - gătit), gaze, lemne pentru foc (lemn rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.), păcură, peleţi şi alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguş).

Nu poți plăti nimic altceva, deși românii au încercat să cumpere chiar și biciclete cu cardul de energie. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500 și 6.000 lei.

Nu poți retrage bani de pe cardul de energie. De asemenea, fiind nominal, nu pot fi vândut sau donat și nici folosit după decesul beneficiarului. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională de la 42.000 la 60.000 lei.

Sursa foto: Compania Naţională Poşta Română / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri