Extinderea industriei IT a adus, pe lângă avantajele legate de productivitate și câteva probleme. Progresul tehnologic impactează mediul înconjurător - este o realitate care trebuie tratată ca atare atât la nivel de business, cât și acasă.

Se estimează că 50,6 milioane de tone de echipamente electrice au fost aruncate sau depozitate necorespunzător în anul 2023. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru o piață afectată semnificativ de efectele epuizării resurselor naturale. Chiar dacă pare greu de crezut, cele mai multe nereguli se înregistrează în cazul laptopurilor, telefoanelor, imprimantelor și altor componente PC stricate sau scoase din uz. Deșeurile invizibile, așa cum se mai numesc, rămân uitate în sertare sau dulapuri, ceea ce nu face decât să blocheze resurse. Conform unui studiu efectuat la nivel european, 1 din 5 persoane a declarat că își păstrează acasă calculatoarele și doar 13% au ales să le recicleze.

Până la urmă, cât de nociv poate fi să păstrezi câteva dispozitive electrice nefuncționale cu speranța că le vei repara într-o zi? Însumate, toate aceste dispozitive contează mai mult decât crezi.

Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre importanța activităților de reciclare electrocasnice mici și modalitatea eficientă de implementare.

De ce și cum se reciclează un telefon vechi?

Știai că un telefon vechi are în componență peste 30 de piese care pot fi valorificate ulterior în procesul de reciclare? Conține, de asemenea, substanțe foarte toxice pentru sănătatea umană, dar și pentru mediul înconjurător. Plumbul, mercurul sau cadmiul se numără printre cele mai periculoase. Aruncate la groapa de gunoi sau în alte locuri nepermise, sunt absorbite la nivelul solului și pânzei freatice. Pe lângă poluarea apei și aerului, și sănătatea umană poate fi afectată. Nu întâmplător bolile respiratorii sunt din ce în ce mai frecvente, la fel și alergiile sau iritațiile la nivelul pielii.

Aproximativ 49% dintre respondenții unui raport întocmit la nivel european au declarat că își păstrează vechile telefoane sau smartphone-uri în casă. E mult mai facil să păstrezi decât să revalorifici, cel puțin așa crede majoritatea. Adevărul este că nu există inițiative destule care să încurajeze acțiunile responsabile. Nici gradul de educație sustenabilă nu este prea îmbucurător, cu toate că activitățile de reciclare a unui laptop nu sunt deloc complicate.

Cine e responsabil pentru reciclarea de echipamente informatice și de telecomunicații?

Fiecare dintre noi e responsabil de echipamentele pe care le deține, iar predarea spre reciclare la finalul ciclului de viață ar trebui să fie o normalitate.
Conform legii toate companiile care pun pe piață produse electronice și electrocasnice sunt responsabile de acestea până la finalul ciclului de viață având obligația organizării sistemului de management atunci când ele devin deșeuri.

Așadar, dacă ai o firma care comercializează produse electrice și electronice, trebuie să îți îndeplinești obligațiile de mediu. Pentru acest lucru, poți apela la o organizație de transfer de responsabilitate.

Aceste organizații funcționează în conformitate cu legislația în vigoare: acordă suport și consultanță privind obligațiile de mediu, realizează raportările către autorități și dispun de o infrastructură de colectare mult mai bună, asigurând trasabilitatea și valorificarea deșeurilor în condiții de siguranță.

Echipamentele electrice scoase din uz reprezintă reale probleme pentru mediul înconjurător!
Alege să le gestionezi corespunzător și bucură-te de avantaje pe termen lung!

Sursa foto: freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri