Numarul total de conexiuni la internet de banda larga a ajuns la 2,33 milioane in primul semestru al anului acesta, in crestere cu peste 30% fata de numarul de conexiuni inregistrat la sfarsitul anului 2006, potrivit unui raport al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, numarul de conexiuni la internet de banda larga era de 1,77 milioane, cu 50% mai multe decat in primul semestru al aceluiasi an (1,18 milioane conexiuni la internet broadband). La sfarsitul anului 2005 existau circa 750.000 de conexiuni, iar la sfarsitul primului semestru al aceluiasi an circa 520.000 de conexiuni la internet broadband, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) privind piata de comunicatii electronice din Romania.

Ponderea conexiunilor de acces la internet in banda larga pe suport de cablu (cablu coaxial si cablu UTP/FTP) reprezinta mai mult de jumatate (53%) din totalul conexiunilor de acces la internet broadband, reiese din raport. De asemenea, 7,5 % din conexiunile de acces la internet in banda larga sunt furnizate prin tehnologie xDSL, iar ponderea conexiunilor la puncte mobile, in total, continua sa scada fata de semestrele anterioare, ajungand la 35%, potrivit documentului ANRCTI. Accesul la internet broadband avand ca suport fibra optica reprezinta 2,9% din numarul total de conexiuni, iar 1,5% reprezinta acces prin alte suporturi (acces dial-up la puncte fixe, acces radio, acces satelit, acces linii inchiriate de cupru).

Rata de penetrare la 100 locuitori a conexiunilor de acces la internet de banda larga este de 10,8%. "Conexiunile in banda larga continua sa creasca (+32% in primul semestru 2007) ceea ce se reflecta si intr-o rata de penetrare mai mare. Astfel, aproximativ 11 persoane din 100 (10,8%) utilizau o conexiune de acces mobil sau fix in banda larga, la data de 30 iunie 2007", se arata in raportul autoritatii de reglementare in comunicatii. Evolutia pozitiva a numarului de conexiuni de acces in banda larga se datoreaza in cea mai mare masura scaderii tarifelor la nivel de gros pentru serviciile de acces la internet si investitiilor realizate de catre furnizori in retelele proprii prin implementarea unor tehnologii avansate la nivelul retelei de transport care permit viteze superioare de acces la internet, cu un nivel scazut al costurilor, explica ANRCTI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri