Intalnirea dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel de luni marcheaza inceputul unei saptamani cruciale pentru zona euro, la sfarsitul careia, odata cu summit-ul UE, sunt asteptate decizii ferme pentru controlarea crizei datoriilor.
Angela Merkel si Nicolas Sarkozy se intalnesc pe 5 decembrie la Palatul Elysee pentru a pune la punct lista cu propunerile pe care le vor prezenta in cadrul summit-ului din 8-9 decembrie ce va reuni liderii din zona euro. Presedintele francez si cancelarul vor incerca sa ajunga la o intelegere privind salvarea euro, amandoi fiind de acord cu “refondarea” UE prin modificarea tratatelor sale si printr-o riguroasa disciplina bugetara.

Germania a respins ideea unei emisiuni de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ca solutie la criza si a cerut consolidarea prerogativelor institutiilor europene in privinta controlului bugetelor national prin modificarea tratatelor UE. Franta, pe de alta parte, sustine o mai mare solidaritate intre tarile europene.

O alta zi de “foc” pentru viitorul euro este miercuri, 7 decembrie, cand Parlamentul Greciei va vota bugetul pe 2012. Grecia trebuie sa indeplineasca toate conditiile pentru a primi transa de 8 miliarde de euro de la FMI si UE, ca parte a imprumutului de 110 miliarde de euro acordat in 2010.

Joi, 8 decembrie, Sarkozy si Merkel se vor intalni din nou, in cadrul reuniunii Partidului Popular European, de la Marsilia, Franta. Evenimentul va reuni lideri ai partidelor democrat-crestine si conservatoare din Europa.

In aceeasi zi va incepe summitul UE de la Bruxelles, care se va desfasura si pe 9 decembrie. Atentia va fi indreptata catre Banca Centrala Europeana (BCE), ce ar putea juca un rol mai mare in combaterea crizei datoriilor in cazul in care guvernele vor incheia un pact fiscal pentru asigurarea soliditatii finantelor publice.

Care sunt mizele summit-ului

Nicolas Sarkozy era initial rezervat in privinta schimbarii tratatelor: "va imaginati noi referendumuri?", se intreba el in urma cu cateva saptamani, gandindu-se la respingerea, in 2005, a proiectului de Constitutie europeana, apoi a celui al tratatului de la Lisabona, care i-a succedat, la referendumul din Irlanda in 2008, potrivit Mediafax.

El s-a lasat convins insa de aceasta solicitare germana, Parisul declarandu-se in prezent favorabil unui tratat european "mai intruziv", care sa faciliteze sanctiuni pentru statele indolente si sa ofere mai multe mijloace de supraveghere a autoritatilor europene asupra bugetelor nationale.

Potrivit Parisului si Berlinului, aceasta revizuire a tratatelor ar urma sa fie propusa celor 27 de state membre UE, cu posibilitatea, daca unele refuza, sa fie adoptata doar de cele 17 state membre ale zonei euro.

In schimb, Sarkozy asteapta din partea Berlinului garantii privind solidaritatea europeana.

Acest lucru ar trebui sa se traduca prin posibilitatea ca BCE sa cumpere datoria tarilor mai fragile din UE pentru a limita cresterea ratei dobanzilor impuse de piete, dupa modelul rezervei federale americane sau chiar a Bancii Angliei.

Dar Germania, prin Bundesbank, s-a opus pana in prezent sa ii ofere controlul complet. In realitate, BCE cumpara de mai multe luni obligatiuni emise de tarile aflate in dificultate (aproximativ 200 de miliarde de euro de un an), dar acest lucru este insuficient pentru o rezolvare durabila a situatiei.

Totusi, la ultima lor intalnire la Strasbourg la 24 noiembrie, presedintele Sarkozy a apreciat ca a obtinut o miniconcesie din partea lui Merkel, amandoi convenind sa se "abtina de la cereri pozitive sau negative" ale BCE. In traducere, daca BCE, independenta prin natura, decide sa cumpere datoria, fiecare isi intoarce privirea.

O alta posibilitate pentru redresarea zonei euro este crearea de euro-obligatiuni, cu care Merkel nu este insa de acord. Inflexibilitatea sa a inceput insa sa fie criticata in Germania, fostul cancelar Helmut Schimdt acuzand-o ca izoleaza tara.

Aceste tratative intre europeni vor avea loc sub privirea mai mult decat atenta a marilor lor parteneri economici. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, va merge la Berlin si Frankfurt marti, pentru a se intalni cu presedintele BCE Mario Draghi si cu cel al Bundesbank, Jens Weidmann. El va merge miercuri la Paris, unde se va intalni cu Nicolas Sarkozy.

Sursa foto: Agerpres.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri