Guvernul a oferit investitorilor posibilitatea de a rostogoli obligatiuni scandente in 2013 cu titluri cu maturitate in 2020, se arata pe site-ul agentiei pentru administrarea datoriei statului.

Agentia a vrut sa vanda obligatiuni cu scadenta in 2020 in valoare totala de 10 miliarde de forinti (31,1 milioane de euro) si a primit oferte de 13 miliarde de forinti (40,7 milioane de euro), 7,7 miliarde de forinti pentru titlurile cu scadenta in februarie 2013 si 5,3 miliarde de forinti pentru cele cu maturitate in octombrie 2013, scrie Mediafax.

Ungaria a anulat joi o licitatie de obligatiuni cu maturitatea la trei ani, iar dobanzile la alte doua imprumuturi pe care autoritatile au reusit sa le obtina au crescut puternic, pe fondul relatiei tensionate dintre guvern si institutiile financiare internationale. Guvernul a imprumutat marti 45 de miliarde de forinti (141 milioane de euro) prin vanzarea de titluri pe trei luni, la un randament mediu de 7,67%, maxim incepand cu august 2009. Randamentul obligatiunilor ungare cu maturitatea la zece ani a crescut miercuri pe piata secundara cu 32 puncte de baza (0,32 puncte procentuale), la 10,69%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009.

Costul asigurarii obligatiunilor de stat ale Ungariei cu maturitatea la cinci ani fata de probabilitatea intrarii in insolventa prin contracte CDS (credit-default swap) a crescut miercuri la 655 puncte de baza (6,55 puncte procentuale), cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, de la 650 puncte pe 30 decembrie, potrivit CMA.

Citeste si:

Forintul s-a depreciat miercuri la un nou minim record in raport cu euro, cursul urcand la 319,4 forinti/euro, din cauza zvonurilor ca negocierile dintre guvernul ungar si institutiile financiare internationale nu vor fi duse la bun sfarsit pana la jumatatea anului. Forintul este in scadere cu 1% la Budapesta, la 319,11 forinti/euro. Recordul anterior a fost stabilit pe 14 noiembrie, la 317,92 forinti/euro.

Comisia Europeana si FMI au intrerupt in decembrie discutiile cu guvernul ungar, reperzentantii institutiilor fiind nemultumiti de o serie de legi adoptate de executivul de la Budapesta si aflate in parlament, in principal de un proiect care submineaza independenta bancii centrale si creste controlul guvernului asupra politicii monetare.

Legile au fost aprobate de parlament pe 30 decembrie, iar purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Olivier Bailly a declarat marti ca executivul UE nu intentioneaza, in prezent, sa reia discutiile cu Ungaria.