Italia prezinta cel mai mare risc pentru zona euro in perspectiva crizei datoriilor, din cauza datoriei publice imense si a costurilor ridicate de finantare pe pietele internationale, potrivit agentiei de evaluare Fitch, citata de The Wall Street Journal.
Italia este pusa in acest an in fata situatiei de a-si refinanta o cantitate considerabila de obligatiuni, iar lipsa unui acord european in ceea ce priveste implementarea unui "firewall" in regiune pune presiune pe ratingul tarii", a spus David Riley, seful departamentul de ratinguri suverane in cadrul Fitch, la o conferinta in Londra.

Lipsa unui "firewall" credibil pentru Italia este o problema serioasa pentru zona euro, a adaugat Riley.

Obligatiunile Italiei se vand la un randament mai mare cu 4% fata de cele ale Germaniei, ceea ce in combinatie cu o crestere economica de 0% poate insemna implozia economiei italiene. Pe de alta parte, o marja de doar 1,5% fata de obligatiunile germane si un avans al PIB de 1,5% ar mentine economia solvabila, arata Fitch.

Agentia de evaluare analizeaza o posibila retrogradare a Italiei, care este sub perspectiva negativa, o decizie urmand sa fie luata pana la sfarsitul lunii.

Analistul Fitch a subliniat ca iesirea Greciei din zona euro este, de asemenea, o optiune.

Grecia prezinta in continuare un risc foarte mare pentru economia zonei euro, care poate sa recada intr-o criza financiara severa.

Ratingul acordat Greciei de Fitch este CCC si ar putea fi retrogradata la un rating D, ceea ce inseamna echivalentul unei economii in incapacitate de plata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri