Italia este pusa in acest an in fata situatiei de a-si refinanta o cantitate considerabila de obligatiuni, iar lipsa unui acord european in ceea ce priveste implementarea unui "firewall" in regiune pune presiune pe ratingul tarii", a spus David Riley, seful departamentul de ratinguri suverane in cadrul Fitch, la o conferinta in Londra.

Lipsa unui "firewall" credibil pentru Italia este o problema serioasa pentru zona euro, a adaugat Riley.

Obligatiunile Italiei se vand la un randament mai mare cu 4% fata de cele ale Germaniei, ceea ce in combinatie cu o crestere economica de 0% poate insemna implozia economiei italiene. Pe de alta parte, o marja de doar 1,5% fata de obligatiunile germane si un avans al PIB de 1,5% ar mentine economia solvabila, arata Fitch.

Agentia de evaluare analizeaza o posibila retrogradare a Italiei, care este sub perspectiva negativa, o decizie urmand sa fie luata pana la sfarsitul lunii.

Citeste si:

Analistul Fitch a subliniat ca iesirea Greciei din zona euro este, de asemenea, o optiune.

Grecia prezinta in continuare un risc foarte mare pentru economia zonei euro, care poate sa recada intr-o criza financiara severa.

Ratingul acordat Greciei de Fitch este CCC si ar putea fi retrogradata la un rating D, ceea ce inseamna echivalentul unei economii in incapacitate de plata.