Banii utilizati in tranzactiile derulate in afara bancilor si caselor de schimb valutar sunt considerati "bani traficati", care pot fi confiscati, a spus Darvish.

Ultimele sanctiuni adoptate de SUA impotriva bancii centrale din Iran au amplificat ingrijorarea populatiei privind situatia economiei, afectata deja de o inflatie de peste 10% si de sanctiuni anterioare din partea SUA si Uniunii Europene. Occidentul a introdus sanctiunile din cauza programului nuclear al Iranului, despre care considera ca are scopuri militare, in timp ce Teheranul sustine ca obiectivele sale sunt pasnice, scrie Mediafax.

La scurt timp dupa anuntarea sanctiunilor de catre SUA in ianuarie, rialul a pierdut circa 13% din valoare fata de dolar, inainte de a-si reveni usor. Sanctiunile nu intrat inca in vigoare. Din decembrie 2010, moneda iraniana s-a depreciat cu circa 40% fata de dolar.

Darvishi a declarat, la un post de radio, ca autoritatile ii monitorizeaza pe cei ce vand valuta pe strada, dar si operatiunile de schimb valutar, in incercarea de a stabiliza moneda, care pe piata libera se tranzactioneaza la un curs diferit fata de cel fixat de stat.

Un dolar american se vindea luni la Teheran cu 16.950 de riali, in timp ce banca centrala a stabilit o cotatie de 14.000 de riali.

Citeste si:

Iranienii, ingrijorati de posibilul impact al ultimelor sanctiuni, par a se concentra asupra achizitiei de dolari si de monede din aur in loc sa-si depuna banii la banci, care ofera dobanzi mult mai mici decat rata inflatiei.

Decizia autoritatilor a avut luni un impact puternic. Casele de schimb valutar s-au deschis dar au fost reticente sa faca tranzactii, in timp ce majoritatea valutistilor si-au abandonat colturile de strada.

"Piata este plina de agenti de securitate", a spus Hassan Rahamani, unul dintre dealeri, adaugand ca incepand de duminica afacerile s-au redus puternic.

Sanctiunile introduse de SUA au deteminat, de asemenea, autoritatile sa reduca de la 2.000 la 1.000 de dolari suma pe care calatorii o pot lua la plecarea in strainatate.