Comisia Europeana acuza 7 banci de manipularea cursului de schimb valutar

Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, UBS si o mica banca din Japonia urmeaza sa fie amendate de Comisia Europeana in saptamanile urmatoare, scrie Agerpres.

In schimb, banca elvetiana Credit Suisse, care anterior anuntase ca nu a gasit dovezi ca ar fi incalcat reglementarile, va contesta in instanta acuzatiile. Nu este clar inca daca ancheta Comisiei Europene va fi finalizata la timp pentru a fi impusa o amenda si impotriva bancii elvetiene, sustin sursele.

Reprezentantii Executivului comunitar si ai bancilor nu au comentat informatia.

Ancheta Comisiei Europene este o noua lovitura pentru bancile globale, care au platit deja amenzi in valoare de miliarde de euro pentru practicile lor incorecte dupa criza financiara mondiala. Companiile care incalca reglementarile UE pot primi o amenda de pana la 10% din cifra lor globala de afaceri.

Ancheta privind practicile incorecte ale celor sapte banci a durat sase ani, declara sursele care au dorit sa isi pastreze anonimatul. Acestea adauga ca este posibil ca deciziile sa fie anuntate mai degraba pe parcursul urmatoarelor saptamani decat intr-o singura zi.

Citeste si:
Poliția Capitoliului, îngrijorată de un nou posibil atac asupra...
Poliția Capitoliului,...

Si in SUA Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland si UBS au fost amendate cu peste 2,8 miliarde de dolari. Autoritatile SUA au dezvaluit ca manipularea cursului de schimb valutar se realiza prin camere de chat cu nume ca: "The Cartel," "The Mafia" si "The Bandits' Club".

Conform unei recente analize realizate de analistii Bloomberg Intelligence, bancile europene au cheltuit in ultimul deceniu cel putin 81 de miliarde de dolari pentru rezolvarea acuzatiilor vizand manipularea pietei si incalcarea sanctiunilor si vanzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri