O noua ancheta cu privire la manipularea pietei valutare "a incercuit" marile banci

Rezerva Federala a SUA ancheteaza cele mai mari banci din lume pentru a determina daca traderii au manipulat indicii de pe pietele valutare, cu un rulaj de 5.300 miliarde de dolari pe zi, potrivit Bloomberg.

Rezerva Federala se alatura astfel numarului tot mai mare de banci centrale si guverne care deruleaza investigatii pentru suspiciuni de manipulare a pietei de schimb valutar prin schimbul de informatii confidentiale intre traderii celor mai mari banci, cu scopul de a maximiza propriile profituri, a afirmat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. Bancile risca amenzi usturatoare, anunta Mediafax.

"Fed poate hotari la discretie daca si cat sa amendeze bancile, daca mecanismele deficitare de control intern sau lipsa unei supravegheri adecvate au rezultat in manipularea cursurilor de schimb valutar de catre traderi", comenteaza pentru Bloomberg un fost procuror federal din SUA, in prezent avocat. Fed a sanctionat anul trecut mai multe banci pentru deficiente in zona mecanismelor de control intern, inclusiv in ceea ce priveste spargerea embargoului pe tranzactii cu entitati din Iran si pariuri proaste pe piata derivatelor financiare.

Deutsche Bank, Citigroup, Barclays si UBS controleaza peste jumatate din tradingul valutar la nivel global, potrivit datelor Euromoney Institutional Investor. Autoritatile din Marea Britanie si Elvetia, dar si Departamentul Justitiei din SUA deruleaza propriile investigatii privind manipularea indicilor de pe pietele valutare.

Cel putin 12 banci au fost contactate de autoritati. Unele institutii de credit, printre care bancile britanice Lloyds si Royal Bank of Scotland, au anuntat ca deruleaza anchete interne. Citigroup a anuntat saptamana trecuta ca l-a concediat pe directorul de trading spot pentru Europa, Rohan Ramchandani, unul dintre traderii vizati de anchete.

Citeste si:
Bogaţii lumii sunt din ce în ce mai interesaţi de aur
Bogaţii lumii sunt din ce în...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Manolescu, OTP AM: La câți bani se tipăresc, pe termen mediu-lung rămân optimist
Setari Cookie-uri