Comisia Europeana a amendat bancile Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan si Royal Bank of Scotland (RBS) cu 1,07 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari), in total, pentru manipularea pietei valutare pe 11 valute, scrie presa internationala preluata de Agerpres.ro.

In schimb, banca elvetiana UBS nu a fost amendata deoarece a informat executivul comunitar despre existenta celor doua carteluri infiintate de Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan si Royal Bank of Scotland.

Conform CE, cele cinci banci au manipulat piata valutara pentru 11 valute: euro, lira sterlina, yenul japonez, francul elvetian, dolarul din SUA, Canada, Noua Zeelanda si Australia, coroana daneza, norvegiana si suedeza.

Prima amenda, de 811 milioane de euro, a fost aplicata bancilor britanice Barclays si Royal Bank of Scotland, precum si grupurilor americane Citigroup si JP Morgan. A doua, de 258 milioane de euro, vizeaza Barclays, RBS si MUFG Bank din Japonia.

Cum actionau traderii

Investigatia CE a aratat ca traderii de la aceste banci au schimbat informatii sensibile si uneori si-au coordonat strategiile prin camere de chat online. In urma acestor schimburi, traderii au putut lua decizii in cunostinta de cauza privind vanzarea sau cumpararea de valute si momentul realizarii acestor achizitii.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate bancilor americane Citigroup (311 milioane de euro) si JP Morgan (229 milioane de euro).

"Companiile si oamenii depind de banci pentru a schimba bani si a desfasura tranzactii in tari straine. Activitatile zilnice de tranzactionare valutara sunt evaluate la miliarde de euro. Astazi am amendat Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan si MUFG Bank, iar aceste decizii trimit un mesaj clar ca executivul comunitar nu va tolera manipularea in niciun sector de pe pietele financiare. Comportamentul acestor banci submineaza integritatea acestui sector, in detrimentul consumatorilor si al economiei europene", a declarat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager.

Saptamana trecuta, Reuters anunta, citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ca Barclays, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, UBS si o banca din Japonia vor fi amendate de Comisia Europeana pentru manipularea cursului de schimb valutar.

Ancheta Comisiei Europene este o noua lovitura pentru bancile globale, care au platit deja amenzi in valoare de miliarde de euro pentru practicile lor incorecte dupa criza financiara mondiala. Companiile care incalca reglementarile UE pot primi o amenda de pana la 10% din cifra lor globala de afaceri.

Amenzi si mai usturatoare in SUA

Si in SUA Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland si UBS au fost amendate cu peste 2,8 miliarde de dolari. Autoritatile SUA au dezvaluit ca manipularea cursului de schimb valutar se realiza prin camere de chat cu nume ca: "The Cartel," "The Mafia" si "The Bandits' Club".

Conform unei recente analize realizate de analistii Bloomberg Intelligence, bancile europene au cheltuit in ultimul deceniu cel putin 81 de miliarde de dolari pentru rezolvarea acuzatiilor vizand manipularea pietei si incalcarea sanctiunilor si vanzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri