Ucraina a respins vineri o oferta a Rusiei de reducere a pretului gazelor naturale cu 10%, afirmand ca ar fi in continuare prea mare, anuntul indicand ca nu se intrevede o solutie in disputa de lunga durata dintre cele doua parti, transmite Reuters.

Ucraina plateste in prezent 416 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar autoritatile de la Kiev, care incearca de mult timp sa renegocieze tariful, considera ca un pret corect ar fi de 250 de dolari, conform Mediafax.

Dupa ce nu au reusit sa incheie anul trecut un nou acord, autoritatile ucrainene au anuntat ca vor reduce in acest an importurile de gaze cu o treime, la 27 de miliarde de metri cubi.

Potrivit unor informatii din presa, neconfirmate oficial, Moscova a oferit in aceasta luna un discout de 10%, pentru ca volumul importurilor Ucrainei sa ramana nemodificat.

Un purtator de cuvant al premierului ucrainean Mikola Azarov a declarat vineri ca Ucraina nu este interesata de propunere.

"Pozitia primului ministru este ca nu avem nevoie de un discount, ci de un pret corect", a spus purtatorul de cuvant.

Moscova a insistat de mult timp ca nu va revizui pretul gazelor decat daca Gazprom va face parte din compania care administreaza gazoductele care tranziteaza Ucraina sau daca aceasta tara va intra intr-o uniune vamala condusa de Rusia. Ambele optiuni sunt inacceptabile pentru Ucraina.

Disputele anterioare ale celor doua tari referitoare la pretul gazelor au dus la intreruperea livrarilor catre Europa, determinand Rusia sa creeze rute alternative de export, care sa ocoleasca Ucraina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Robinetul rusesc de gaze spre Europa se poate inchide