Pretul obligatiunilor spaniole continua sa scada

Pretul de tranzationare al obligatiunilor spaniole a continuat sa scada marti, in pofida incercarii guvernului de la Madrid de a calma temerile ca Spania va avea nevoie de un program de ajutor international, cu anuntul unor economii suplimentare de 10 miliarde euro in educatie si sanatate, conform Mediafax.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a urcat cu aproape 0,2 puncte procentuale, la 5,94%, dupa ce ministrul Economiei Luis de Guindos nu a exclus posibilitatea unui program international de sprijin, iar guvernatorul bancii centrale, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a avertizat ca bancile spaniole ar putea avea nevoie de capital suplimentar, daca economia va evolua sub asteptari, transmite Bloomberg.

Premierul Mariano Rajoy a anuntat in mod neasteptat, luni, un nou set de masuri de reducere a cheltuielilor, cu 10 miliarde de euro, la mai putin de doua saptamani dupa ce a prezentat cel mai auster buget din ultimele trei decenii.

"Exista temeri tot mai mari ca economia spaniola este prinsa intr-o situatie fara iesire. Slabiciunea finantelor guvernamentale, fragilitatea bancilor si temerile referitoare la amploarea recesiunii se alimenteaza unele pe altele", a declarat Nicholas Spiro, director operational la compania Spiro Sovereign Strategy in Londra.

Costul imprumuturilor Spaniei pe termen de 10 ani a urcat cu un punct procentual dupa 2 martie, cand Rajoy a anuntat ca Spania va rata tinta initiala a deficitului bugetar, de 4,4%, stabilita cu Uniunea Europeana., dupa ce a depasit obiectivul pentru 2011.

Ulterior, Spania a convenit cu Comisia Europeana o tinta a deficitului bugetar de 5,3%, iar obiectivul pentru 2013 a fost mentinut la 3%.

Guvernul anticipeaza ca datoria publica a Spaniei va creste in acest an la nivelul record de 79,8% din PIB, chiar daca intentioneaza sa reduca deficitul bugetar cu 3,2 puncte procentuale, in decurs de un an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri