Banca Europeana pentru Investitii (BEI) se protejeaza fata de o posibila iesire a Greciei din zona euro prin introducerea unor clauze referitoare la drahma, moneda tarii inainte de adoptarea euro, in contractele de imprumut pentru companiile elene, potrivit cotidianului Kathimerini, citat de Mediafax.
Conditiile au aparut in urma cu doua saptamani, cand conducerea Public Power Corporation (PPC), grupul care domina piata energiei din Grecia, a inceput negocieri cu BEI pentru un imprumut de 70 de milioane de euro pentru finantarea unor noi centrale electrice pe gaze naturale.

BEI a propus pentru prima data doua noi prevederi, una fiind posibila renegociere a acordului in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro sau uniunea monetara s-ar destrama. A doua a fost incheierea acordului sub incidenta legii britanice, pentru eventualitatea unor probleme la plata.

PPC a prezentat situatia Ministerului de Finante, care a inceput negocieri cu BEI, intrucat a realizat ca acesti termeni nu privesc doar PPC, ci intreaga politica de creditare a bancii in Grecia.

Surse din BEI au sugerat ca noua clauza a schimbarii monedei va fi introdusa in toate contractele cu tarile care aplica programe de stabilitate financiara (Grecia, Portugalia si Irlanda), urmand sa fie extinsa treptat la toate statele din zona euro.

Banca a transmis clar Ministerului de Finante de la Atena ca toate contractele de imprumut pentru companiile elene vor avea "clauza drahmei" si vor fi incheiate sub incidenta legii din Marea Britanie.

BEI s-a angajat sa acorde imprumuturi de 600 de milioane de euro in Grecia pana in ianuarie, urmand ca suma sa urce la 1,4 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2015.

Incheierea contractelor sub incidenta legii britanice ar trebui sa protejeze BEI de o restructurare a datoriei similare celei din martie, cand statul elen a impus creditorilor privati care detineau obligatiuni guvernate de legea din Grecia sa reduca datoria statului cu 100 de miliarde de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri