Trezoreria italiana a emis titluri pe termen de un an in valoare de 7 miliarde de euro, cu un randament de 2,34%, in scadere de la 2,84% la o operatiune similara din 11 aprilie. Titluri pe termen de trei luni in valoare de 3 miliarde de euro au fost emise cu un randament de 0,865%, fata de 1,249% la licitatia anterioara, scrie Mediafax.

Cererea totala venita din partea investitorilor a fost de peste 20 de miliarde de euro.

Piata europeana a obligatiunilor a fost afectata de la inceputul acestei saptamani de incertitudinile politice din Grecia, unde continua discutiile pentru formarea unui guvern, in urma alegerilor de duminica.

Grecia a facut un prim pas joi in directia formarii unui guvern sub conducerea liderului partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, dar investitorii se tem de un sec al discutiilor si o eventuala iesire a tarii din zona euro.

Citeste si:

Atentia investitorilor este concentrata si pe Spania, care a anuntat vineri un nou plan de consolidare a sistemului bancar, afectat de expunerea mare la creditele imobiliare.

Italia este la randul ei intr-o situatia delicata. La jumatatea lunii aprilie, guvernul condus de Mario Monti a revizuit in scadere prognoza economica pentru acest an la o contractie a PIB de 1,2%.

Trezoreria va reveni luni pe piata financiara, cu o emisiune de obligatiuni pe termen mediu si lung prin care vrea sa obtina 3,5-5,25 miliarde de euro.