Zona euro trebuie sa evolueze intr-o uniune mai mica pentru a supravietui si sa lase in urma abordarile care ofera sanse reduse de crestere economica, sustine managerul fondului de investitii PIMCO, Mohamed El-Erian, intr-un editorial pe Financial Times.


El sustine ca, avand in vedere actualele conditii, cei 17 membri ai zonei euro trebuie sa evolueze intr-o "uniune mai mica si mai putin perfecta", daca doresc sa evite riscul de fragmentare totala.

El vede posibil acest scenariu prin crearea unei uniuni economice si politice mai stranse intre cele mai mari patru economii (Franta, Germania, Italia, Spania) si alte state care vor intruni unele conditii.

"Este timpul ca zona euro sa se indeparteze de abordarea care ofera sanse mici de crestere, de creare a locurilor de munca si de stabilitate financiara. Asta implica o foarte dificila dar necesara redefinire a zonei euro si o combinatie delicata intre posibilitatea de a iesi din Uniune si diferite mecanisme de sustinere a statelor care nu se adapteaza la noua realitate", a spus El-Erian.

In plus, in contextul redefinirii zonei euro, liderii europeni trebuie sa contruiasca o rampa de lansare care sa permita statelor sa iasa din zona euro, dar sa ramana totusi in Uniunea Europeana.

De asemenea, statele care vor sa iasa din zona euro ar trebui sa acceseze unele fonduri de stabilizare si sa beneficieze de asistenta tehnica, care sa le ajute sa isi dezvolte o politica monetara credibila.

Dupa ultimele evolutii financiare, Grecia este foarte aproape sa paraseasca zona euro, dar acest scenariu nu mai pare a fi apocaliptic si nu va mai duce la destramarea intregii uniuni monetare.

Si Thierry de Montbrial, membru al Clubului Bilderberg, crede ca situatia economica a Greciei este un adevarat dezastru, dar intrebarea care se pune acum este daca va parasi zona euro sau nu?

"Important este ca acum 6-7 luni am fi spus ca iesirea Greciei ar fi dus la colapsul zonei euro. Acum, nu mai este cazul. Probabil ca vom putea sa controlam problema", a spus Montbrial intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Pe de alta parte, El-Erian subliniaza ca turbulentele politice submineaza economia Greciei, deja devastata de consumul la pamant, somajul exploziv si de accelerarea iesirilor de capital.

"Consecintele au mai multe fatete si se extind cu mult peste granitele tarii. Pentru stabilitatea pe termen lung a economiei Europei si a celei globale, liderii europeni trebuie sa redefineasca urgent proiectul istoric de uniune", apreciaza managerul fondului PIMCO.

El a remacat ca grecii au emis la alegeri trei mesaje devastatoare pe care elitele tarii ar trebui sa le ia in seama. In primul rand, votul reflecta o mustrare adresata partidelor traditionale. In al doilea rand, acesta a scos la iveala o migrare neobisnuita catre partidele extremiste care sunt dornice sa demonteze trecutul, dar sunt lipsite de planuri coerente pentru viitor. In al treilea rand, cetatenii sunt nemultumiti de politicile economice care au provocat suferinte sociale, dar nu au dat rezultate.

"Nu ar trebui sa fie o surpriza ca, dupa alegeri, Grecia are probleme sa formeze un guvern. Scena politica este acum plina de partide cu diferite interpretari ale trecutului, prezentului si viitorului", concluzioneaza El-Erian.

In acest context, primele trei partide in functie de numarul de voturi primite in alegeri au esuat sa adune suportul necesar pentru a forma o coalitie de guvernamant.

"Disfunctiile politice sunt ultimul lucru de care avea nevoie Grecia la aceasta jonctiune istorica", a completat managerul de fonduri.

Partenerii europeni ai Greciei sunt pusi astfel, in absenta unui raspuns rapid, intr-o situatie de tipul lose-lose: Europa pierde pe de-o parte daca arunca mai multi "bani buni" dupa "banii prosti" deja folositi pentru salavarea Greciei de cateva ori (acesti bani s-au evaporat fara beneficii substantiale pentru cetatenii greci si partenerii europeni), iar in al doilea rand europenii vor pierde si daca nu vor mai arunca bani pe ferastra Greciei, pentru ca astfel se va accelera intrarea Greciei in stare de haos.

Sursa foto: World Economic Forum via Flickr
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri