Suporterii echipelor de fotbal cheltuiesc, in Europa, circa 35 de miliarde de euro, in fiecare sezon, sustinandu-si cluburile sportive preferate din strainatate, potrivit unui studiu al MasterCard.
Indiferent ca este vorba despre plata biletelor la meciurile care se joaca in alta tara, a canalelor TV premium sau despre achizitionarea de diverse produse „suporterii fara frontiere”, asa cum este denumita noua categorie de pasionati ai acestui sport, de catre MasterCard, realizeaza un total de cheltuieli pe sezon din care s-ar putea finanta constructia a 100 de stadioane Fußball Arena din München, s-ar putea cumpara 372 de jucatori de valoarea lui Cristiano Ronaldo sau chiar 562 de jucatori ca Fernando Torres.

Rezultatele raportului lansat inainte de finala din acest an a UEFA Champions League, jucata intre FC Bayern München si FC Chelsea, pe stadionul Fußball Arenas München, sambata, pe 19 mai, clasifica un sfert dintre iubitorii europeni impatimiti ai fotbalului (41 de milioane) drept „suporteri fara frontiere”. FC Barcelona este cea mai populara echipa straina (29%), urmata de Real Madrid CF (10%) si FC Manchester United (8%).

„Studiul analizeaza schimbarile in comportamentul suporterilor, dar si modul in care modificarea preferintelor acestora pentru o anumita echipa de fotbal are impact asupra cheltuielilor”, spune Hany Fam, president strategic partnerships and market development, in cadrul MasterCard Europe.

Circa o cincime din totalul cheltuit sau echivalentul a 7,5 miliarde de euro merg catre abonamentele TV la canalele de difuzare, achizitia de produse (cu logo-ul echipei de fotbal preferate) reprezinta 13% din banii cheltuiti, 10% - reprezinta participarea propriu-zisa la meci, iar 6% merg catre localurile sau barurile care permit clientilor sa vada meciul.

Unul din patru suporteri participa la meciurile echipelor straine, jucate pe teren propriu. Cazarea si transportul aferente participarii la meciuri sau vizita pe stadionul preferat costa 8,75 miliarde de euro, in fiecare an – un sfert din totalul cheltuielilor.

Impactul meciurilor asupra turismului este unul pozitiv: o treime dintre suporteri si-au rezervat o vacanta doar cu intentia de a vedea meciul sau de a vizita stadionul. O cincime dintre fani imbina utilul cu placutul – merg la meci si viziteaza si orasul sau integreaza meciul intr-o vacanta obisnuita. In total, orasele care gazduiesc „suporterii fara frontiere” la meciurile UEFA Champions League beneficiaza de aproximativ 4,5 miliarde de euro pe sezon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri