Guvernul francez a aprobat reducerea, de la 62 la 60 de ani, a varstei de pensionare pentru angajatii care au contribuit la sistemul public peste 41 de ani, inversand partial reformele nepopulare introduse de precedentul presedinte, Nicolas Sarkozy, potrivit Wall Street Journal.

Masura adoptata de guvern, cu un impact mai redus decat a promis actualul presedinte, Francois Hollande, in campania electorala, vine cu numai cateva zile inaintea alegerilor legislative din Franta si va alimenta, probabil, intrebarile legate de capacitatea lui Hollande de a reduce substantial deficitul Frantei, in contextul agravarii crizei din zona euro, noteaza cotidianul american, scrie Mediafax.

Decizia guvernului va autoriza persoanele care au contribuit la sistemul de pensii peste 41 de ani sa se retraga la 60 de ani, si nu la 62 de ani, in prezent varsta minima de pensionare, a declarat ministrul Afacerilor Sociale, Marisol Touraine, dupa incheierea reuniunii guvernului.

Statul va lua in calcul concediul de maternitate si perioadele de somaj la calcularea intervalului de contributie, a adaugat Touraine.

Modificarile vor costa 1,1 miliarde de euro in 2013 si 3 miliarde de euro in 2017, iar cheltuielile suplimentare vor fi acoperite prin contributiile majorate ale angajatilor si angajatorilor.

Circa 110.000 de persoane vor fi afectate de masura guvernului, a spus ministrul.

In timpul campaniei electorale, Hollande a promis o anulare partiala a reformelor derulate de Sarkozy pe piata muncii in urma cu doi ani. Costurile suplimentare pentru guvern ar urma sa fie acoperite prin economii in alte domenii, a spus el.

Hollande a castigat alegerile prezidentiale in Franta cu promisiuni de a cea locuri de munca pntru tineri si de a angaja 60.000 de persoane in domeniul educatiei, in acelasi timp cu respectarea tintelor de deficit bugetar de 5,2% pentru acest an si de 3% pentru anul urmator.

Noul presedinte nu a prezentat, insa, un plan detaliat de masuri economice, in afara transferului unei parti importante a poverii taxelor asupra bogatilor si imbunatatirea finantelor tarii prin crestere economica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
UK respinge recomandările privind purtarea măştilor în magazine şi alte spaţii
Setari Cookie-uri