Traderi ai Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale si Credit Agricole sunt investigati pentru manipularea dobanzilor, intr-un caz international in care banca britanica Barclays a platit o amenda record, in iunie, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de Bloomberg.
Autoritatile de reglementare analizeaza posibilele roluri jucate de Michael Zrihen, de la Credit Agricole, Didier Sander de la HSBC si Christian Bittar, fost angajat al Deutsche Bank, a spus sursa, scrie Mediafax.

Bittar, care lucreaza in prezent la Bluecrest Capital Management, al treilea mare fond de hedging din Europa, nu a putut fi contactat, ca si Zrihen si Sander.

Investigatiile se concentreaza pe legaturile acestora cu Philippe Moryoussef, fost trader al Barclays, banca penalizata cu 451 milioane de dolari pentru manipularea dobanzii interbancare Libor, pe piata din Londra.

Angajati ai Barclays au incercat sa manipuleze Euribor si Libor pentru profit, iar membrii conducerii au cerut traderilor sa faca estimari artificial de scazute pentru a evita perceptia ca banca are probleme, in timpul crizei financiare din 2007-2008.

Cel putin 12 banci sunt investigate pentru manipularea dobanzilor, iar autoritati de reglementare din Stockholm si pana la Seul analizeaza cum sunt stabilite aceste rate, ingrijorate ca sunt la fel de vulnerabile ca si Libor.

Cel putin 34 de traderi sunt implicati in scandal si fie au fost concediati fie suspendati. Intre ei se numara angajati ai Lloyds Banking Group, Mitsubishi UFJ Financial Group, Royal Bank of Scotland Group, UBS, Citigroup, Barclays si JPMorgan.

Scandalul Libor a atins si oficiali ai Bancii Angliei, care au fost acuzati ca incurajeaza bancile sa discute despre dobanzi.

Trei membri ai conducerii de varf a Barclays, presedintele Marcus Agius, directorul general Robert Diamond si directorul operational Jerry Del Missier, si-au dat demisia la presiunea autoritatilor de reglementare si a Parlamentului.

In Suedia este analizata dobanza Stibor, iar in Japonia Tibor, pentru ca, la fel ca in cazul Libor, stabilirea lor se bazeaza pe estimarea costurilor imprumuturilor.

Asociatia Bancherilor Japonezi a cerut miercuri unor 16 banci care participa la stabilirea dobanzii interbancare sa raspunda la intrebari legate de felul in care fac ofertele.

In septembrie, reprezentanti ai marilor banci centrale vor analiza viitorul Libor, dobanda de referinta pentru instrumente financiare in valoare de minim 500.000 de miliarde de dolari.

Libor este stabilita prin sondaje zilnice efectuate in numele Asociatiei Bancherilor Britanici, care cer bancilor sa estimeze cat le va costa sa se imprumute una de la alta, in diferite perioade si valute.

In mod similar, Euribor este supervizata de Federatia Bancara Europeana, la Bruxelles.

Un purtator de cuvant al Deutsche Bank a confirmat ca Bittar a plecat din banca anul trecut si a refuzat sa comenteze. Banca germana a confirmat totusi colaborarea cu autoritatile de reglementare din SUA si Europa in aceasta investigatie.

Credit Agricole a anuntat intr-un comunicat ca nu a fost acuzata de comportament incorect si ca a raspuns intrebarilor autoritatilor. Banca a precizat ca nu a contribuit la stabilirea Libor in perioada 2005-2009 si nu contribuie la stabilirea Euribor.

Purtatori de cuvant al Barclays si HSBC au refuzat sa comenteze, in timp ce o reprezentanta a Societe Generale a declarat ca institutia colaboreaza cu autoritatile de reglementare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri