Presedintele BCE va discuta cu seful Bundesbank despre achizitia de obligatiuni

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va discuta in urmatoarele zile cu seful bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, in incecarea de a obtine sprijinul acestuia pentru o noua serie de achizitii de obligatiuni guvernamentale, au declarat surse citate de Bloomberg, informeaza Mediafax.

Dupa ce a obtinut sprijinul Spaniei, Frantei si Germaniei, Draghi vrea sa-i castige si pe ceilalti membri ai conducerii BCE in favoarea unui plan de a reduce costurile de imprumut ale statelor cu probleme pe piata financiara, precum Spania sau Italia, au declarat doi oficiali bancari sub protectia anonimatului.

Propunerea lui Draghi prevede achizitii de obligatiuni guvernamentale pe piata primara de catre fondul de urgenta al zonei euro, dublate de interventia BCE pe piata secundara.

Noi reduceri de dobanda si imprumuturi pe termen lung pentru banci sunt, de asemenea, in discutie, au spus sursele.

Draghi vrea sa formuleze un plan solid pentru combaterea crizei din zona euro, iar sprijinul lui Weidmann i-ar permite sa prezinte un front unit pe pietele financiare.

Seful BCE a semnalat, joi, o posibila interventie pe piata obligatiunilor, afirmand ca va face orice este necesar pentru aparare euro. Bundesbank a raspuns reiterandu-si opozitia fata de achizitia de obligatiuni.

Draghi va discuta cu Weidmann inaintea sedintei de joi a consiliului guvernatorilor BCE, au spus oficialii. Seful BCE a transmis mesaje si celorlalti membri ai conducerii, in incercarea de a aunge la un consens.

Programul de achizitie de obligatiuni al BCE a dus la demisia a doi importanti bancheri germani. Astfel, Axel Weber, un critic vocal al masurii, a demisionat anul trecut din functia de presedinte al bancii centrale, iar Juergen Stark, fost vicepresedinte Bundesbank, a renuntat la postul de economist-sef al BCE la sfarsitul anului trecut.

Ambii s-au plans ca programul de achizitie de obligatiuni este riscant si reduce presiunea de reforma asupra guvernelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spațiile de cazare de la ferma agricolă din Austria au fost închise
Setari Cookie-uri