Reprezentantii Bundesbank au refuzat sa comenteze informatia. "Weidmann si-a exprimat punctul de vedere intr-un interviu acordat Der Spiegel", a declarat un purtator de cuvant al Bundesbank, Michael Best.

Potrivit unor surse citate de Bild, Weidmann a luat in considerare demisia din cauza planului BCE pentru o noua runda de achizitii de obligatiuni suverane si a discutat aceasta posibilitate cu membrii board-ului Bundesbank, scrie Mediafax.

Weidmann, singurul membru din consiliul guvernatorilor BCE care de opune planului, a decis sa ramana in functie pentru a-si apara pozitia la viitoarea sedinta de politica monetara, de saptamana viitoare.

Bundesbank a devenit tot mai izolata, pe masura ce BCE a avansat tot mai mult pe un teritioriu nemarcat al politicii sale, pentru combaterea crizei datoriilor.

Fostul sef al Bundesbank, Axel Weber, a demisionat in aprilie anul trecut partial din cauza opozitiei sale fata de primul program al BCE de achizitie de obligatiuni suverane.

Economistul sef al BCE, Juergen Stark, care anterior a fost si vicepresedinte al Bundesbank, a demisionat la sfarsitul lui 2011 pentru a protesta fata de aceste achizitii care, in opinia sa, incalca linia dintre politica monetara si cea fiscala.

Guvernul german i-a cerut lui Weidmann sa ramana in functie, a relatat Bild.

Weidmann a declarat pentru Der Spiegel ca un nou val de achizitii de obligatiuni de catre BCE ar putea creste dependenta guvernelor de acest tip de finantate si nu va rezolva criza datoriilor.

Presedintele BCE Mario Draghi a reactionat cu un articol in Die Zeit, in care a afirmat ca indeplinirea mandatului bancii centrale necesita uneori masuri neconventionale.

Planul anuntat de Draghi la inceputul lunii august consta in cumpararea de obligatiuni pe piata secundara, in vederea reducerii randamentelor tarilor care cer fondului european de salvare sa le cumpere obligatiunile pe piata primara.