Mitt Romney: O noua runda de relaxare cantitativa nu va stimula economia

Candidatul republican la presedintia SUA, Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, a recomandat Rezervei Federale, banca centrala a SUA, sa se abtina de la o noua schema de absorbtie de obligatiuni din piata, o a treia runda de asa-numita relaxare cantitativa, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Romney a spus ca, desi primele doua reprize de relaxare cantitativa au avut, poate, un efect pozitiv, o noua runda nu va stimula economia.

"Sunt sigur ca Fed (Rezerva Federala - n.r.) este atenta si va incerca sa incurajeze economia. Dar nu cred ca o noua runda de relaxare cantitativa, a treia, va ajuta economia", a afirmat Romney intr-un interviu difuzat duminica de CNN.

Fed a indicat saptamana trecuta ca este gata sa introduca noi masuri de stimulare a economiei, care creste intr-un ritm lent si afiseaza de trei ani un somaj de peste 8%. Consiliul de politica monetara al bancii centrale americane a anuntat, dupa sedinta din 31 iulie - 1 august, ca va "monitoriza atent" datele economice si evolutiile financiare, sugerand ca se concenteaza in principal pe performantele economice pe termen scurt.

Rezerva Federala a reactionat la criza financiara mondiala prin doua runde de relaxare cantitativa. In prima dintre acestea, care a inceput in 2008, Fed a cumparat valori mobiliare constituite pe pachete de credite ipotecare, in valoare totala de 1.250 miliarde de dolari, la care se adauga obligatiuni emise de diverse agentii ale guvernului federal in valoare de 175 miliarde dolari si titluri de Trezorerie SUA de 300 miliarde de dolari.

In cea de-a doua runda, inceputa in noiembrie 2010, banca centrala a cumparat titluri de Trezorerie de 600 miliarde de dolari.

Fed "va oferi stimulare suplimentara, dupa necesitati, pentru a promova o revenire economica mai puternica si o imbunatatire sustinuta a conditiilor de pe piata muncii, in contextul stabilitatii preturilor", potrivit comunicatului transmis de banca la sfarsitul sedintei de politica monetara de saptamana trecuta.

Debbie Wasserman Schultz, membru al Partidului Democrat in Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite, a declarat ca decizia privind o noua runda de relaxare cantitativa apartine Rezervei Federale.

"Rezerva Federala este o institutie financiara independenta. Este important sa nu dictam de la Casa Alba, cu atat mai putin din partea unui candidat la presedintia Statelor Unite, ce ar trebui sa faca Rezerva Federala", a avertizat ea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri