Femeile vor constitui cea mai mare piata emergenta din lume, in urmatorii zece ani, anticipeaza un studiu realizat de Ernst & Young. Acesta subliniaza ca partea feminina va exercita, de asemenea, o puternica influenta in politica, sport, afaceri si in societatea civila.
Studiul, intitulat, Mari castigatori: recunoasterea puterii femeilor de a impulsiona afacerile si cresterea economica, a fost lansat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra si studiaza evolutia femeilor pe trei niveluri: performantele sportive inregistrate de femei pana in prezent, impactul pe care il au in toate segmentele economice si sociale si directiile de actiune pentru viitor.

Femeile vor constitui cea mai mare piata emergenta din lume, in urmatorii zece ani, iar venitul global al acestui segment are estimata o crestere de la 13 trilioane de dolari in 2012 la 18 trilioane de dolari in urmatorii cinci ani. Diferenta de 5 trilioane de dolari reprezinta o suma de doua ori mai mare decat cresterea estimata pentru PIB-ului Chinei si Indiei la un loc.

Egalitatea de sanse intre femei si barbati in afaceri si economie


Numarul de femei cu functii de CEO din top Fortune 500 s-a dublat in ultimul deceniu, dar a ramas totusi in 2012 la nivelul de 3,6% din total, arata studiul mentionat.

Referindu-ne la economiile industrializate ale lumii ca grup, studiul arata ca numai 11,1% din totalul membrilor consiliilor de conducere este reprezentat de femei iar acest procent scade la 7,2% in tarile cu crestere rapida. Cercetarile indica faptul ca femeile cu functii de conducere pot imbunatati performanta organizationala in moduri masurabile, cuantificabile.

Intr-un studiu Pepperdine University, se arata ca 25 de companii din top Fortune 500, care detineau recordul pentru cele mai bune politici de promovare a femeilor in posturi de conducere, erau cu 18% pana la 69% mai profitabile decat media celor din acelasi domeniu incluse in Fortune 500.

Conform Catalyst, companiile din top Fortune 500 cu cea mai mare reprezentare a femeilor cu functii in consiliul director le-au depasit pe cele de la polul opus, din punct de vedere al rentabilitatii capitalului, al vanzarilor si al randamentului capitalului investit (53%, 42% si respectiv 66%).

Aproximativ 860 de milioane de femei – peste 25% din numarul total de femei din intreaga lume – “nu sunt pregatite” si/sau “nu au posibilitatea” de a lua parte la economia mondiala, conform Booz & Company.

Majoritatea acestor femei au varste cuprinse intre 20 si 65 de ani iar aproape 95% dintre ele traiesc in tari emergente. Restul, de pana la 100%, traiesc in America de Nord, Europa de Vest si Japonia. Luand in considerare numarul de copii de sex feminin nascuti si fetele sub varsta de 20 ani, acest numar va creste pana la un mld. in urmatorul deceniu.

Un efort vizibil si cuantificabil al liderilor politici si de afaceri mondiali de a conferi putere femeilor pentru progresul societatii, este necesar pentru o schimbare de durata. Programele pentru sustinerea dezvoltarii echitabile a ambelor sexe la locul de munca ar putea include un program de lucru flexibil si mai ales trasee de formare profesionala non-formale.

Egalitatea de sanse intre femei si barbati in domeniul sportiv


De asemenea, pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice, toate tarile participante la editia din acest an au inclus femei in delegatiile lor. Femeile reprezinta peste 40% din numarul total de sportivi participanti la Jocurile Olimpice 2012.

Tot in premiera, sportive din Arabia Saudita, Brunei si Qatar participa la Olimpiada iar lotul olimpic al Statelor Unite include mai multe femei (268) decat barbati (261).

Sportul poate reprezenta un factor de integrare in societate. Cu toate acestea, in multe tari, reprezentantele sexului feminin nu au posibilitatea de a practica sporturi si nu detin pozitii importante in organismele de conducere din domeniul sportiv, conform raportului Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei Discriminarea fetelor si femeilor in sport.

Un raport al Natiunilor Unite evidentiaza faptul ca “participarea fetelor si femeilor in competitii sportive contrazice stereotipurile de gen si discriminarea”. In acest context, implicarea sportiva devine un “instrument de promovare a egalitatii de sanse intre femei si barbati si a puterii detinute de reprezentantele sexului feminin”. Totodata, “poate schimba si modela atitudinile fata de capacitatile de lider si decident ale femeilor, in special in sectoare dominate traditional de barbati”.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de 22,9 miliarde dolari in anul 2011.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri