In ceea ce priveste investitorii, vanatoarea dupa randamente peste media pietei intr-o lume in care dobanzile sunt la niveluri minime i-a determinat sa se orienteze catre Amber Gold.

Dar, cand o firma ofera castiguri garantate de 16,5% pentru investitiile in aur si alte metale pretioase, chiar si cei mai lacomi clienti ar trebui sa abordeze produsul cu prudenta.

Cu toate acestea, aproape 50.000 de investitori au crezut in promisiunile bancii Amber Gold si in fondatorul acesteia, Marcin Plichta, de 28 ani, scrie Financial Times.

Cei mai norocosi si-au luat castigurile consistente si nu au mai reinvestit fondurile, insa aproximativ 7.000 de clienti care au „investit” 80 milioane de zloti (24 milioane dolari) in Amber Gold au ramas cu buzunarele goale.

Institutia a fost infiintata in 2009, profitand de o portita din lege care nu poate solicita unor astfel de „para-banci” sa fie reglementate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara Poloneza (KNF), supraveghetorul sistemului bancar.

Citeste si:

KNF a plasat Amber Gold alaturi de alte 15 companii pe o lista speciala de supraveghere a institutiilor care nu detin licenta bancara, dar asta nu le-a oprit pe aceste firme sa atraga jumatate de milion de clienti, prin oferirea de randamente foarte ridicate si imprumuturi cu dobanzi mari, fara a pune prea multe intrebari, clientilor nedoriti de alte banci.

Procurorii polonezi s-au interesat doar sporadic de situatia Amber Gold, in ciuda presiunii KNF, si alte institutii nu au facut nimic, desi tara a fost acoperita de panouri enorme instalate cu scopul de a ademeni clientii.

Una dintre sucursalele inchise ale bancii era plasata in centrul Varsoviei in imediata apropiere a KNF, Bancii Nationale a Poloniei, Ministerului de Finante si a Asociatiei Protectiei Consumatorilor.

Amber Gold avea active de 45 milioane dolari si detinea inclusiv 100 de kilograme de aur.