"Nu trebuie ca presedintele Republicii si Guvernul sa fie slabiti in lupta pe care o poarta" in favoare relansarii economice si contra "finantelor demente", in fata unor "Guverne conservatoare care considera ca cresterea (economica) inseamna aprofundarea liberalismului in Europa", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene Bernard Cazeneuve.

Guvernele "care nu gandesc ca noi in Europa sunt inca majoritare", a amintit el in fata a cateva sute de activisti reuniti in La Rochelle (vest) in cadrul Scolii de Vara anuale a Partidului Socialist (PS).

François Hollande "are nevoie de sutinerea noastra" pentru a "continua aceasta batalie" pe langa Guvernele europene, a subliniat numarul doi din ierarhia PS, Harlem Désir.

Vineri, primul secretar al partidului, Martine Aubry, a indemnat aripa de stanga si pe cei din cadrul Europe Ecologie-Les Verts (EELV), care sunt foarte critici cu privire la tratatul bugetar european, sa "isi asume responsabilitatile". Doi membri din cadrul acestui partid fac parte din Guvern.

Deputatul Razzy Hammadi si-a reiterat refuzul de a semna tratatul, respingand ideea unei "slabiri" a lui François Hollande. Exista "o dezbatere" si "nu un clivaj", a apreciat el.

Apelurile la strangerea randurilor au loc cu o luna inainte de examinarea in Parlamentul francez, in vederea ratificarii, a tratului care prevede o "regula de aur" referitoare la echilibrul conturilor. El va fi pus in aplicare ancepand de la 1 ianuarie 2013 in cazul in care este ratificat de 12 state.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui, 15 parlamentari socialisti, care nu si-au exprimat pozitia, i-au solicitat sambata sa isi exprime "viziunea asupra viitorului" Europei.