Catalonia ESTE Spania cand vine vorba de bani: cerere pentru un ajutor financiar de 5 mld. euro

Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei, a anuntat marti ca va cere guvernului de la Madrid un ajutor de 5,023 miliarde de euro, din cauza dificultatilor de finantare cu care se confrunta numeroase regiuni autonome ale tarii, transmite AFP.

"Guvernul regional a decis sa ceara sa participe la fondul de lichiditati infiintat de autoritatile de la Madrid pentru a veni in ajutorul regiunilor", a explicat purtatorul de cuvant Francesc Homs, intr-o conferinta de presa.

Autoritatile din Catalonia au precizat ca "vor solicita acest ajutor fara sa accepte in schimb conditii politice".

Informatia a influentat negativ bursa de la Madrid, care la ora 12:18 GMT era in scadere cu 1,19%.

Catalonia este prima regiune spaniola care a mentionat suma solicitata statului, in timp ce altele, respectiv Valencia si Murcia, au anuntat deja intentii similare fara sa precizeze marimea ajutorului.

Analistii anticipeaza ca vor urma si alte solicitari, avand in vedere fragilitatea situatiei financiare a regiunilor, dupa spargerea unei bule imobiliare speculative in 2008.

Guvernul din Catalonia, cea mai indatorata regiune a Spaniei, cu obligatii financiare de 40 de miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru, a recunoscut ca are mari dificultati sa se finanteze pe piata financiara, in conditiile in care in trimestrul al doilea au ajuns la maturitate datorii de 5,75 miliarde de euro.

Catalonia a incheiat anul 2011 cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB-ul propriu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cum arata singura coasta tropicala din Europa
Setari Cookie-uri