Guvernul elen va oferi spre concesionare, pentru perioade de pana la 50 de ani, 40 de insule nelocuite, pentru a reduce datoria de stat si a reporni programul de privatizare convenit cu creditorii externi, care inregistreaza intarzieri semnificative, transmite Bloomberg.
"Am identificat insule care au teren bun, sunt apropiate de continent si au o infrastructura bine dezvoltata, in acelasi timp nefiind riscante din punct de vedere al securitatii nationale. Legislatia actuala nu ne permite sa le vindem, si nici nu vrem sa facem asta", a declarat pentru Bloomberg Andreas Taprantzis, directorul executiv pentru proprietati imobiliare al Fondului de Dezvoltare a Activelor Statului din Grecia.

Fondul trebuie sa atraga 50 miliarde euro pana in 2020 din valorificarea activelor statului, angajament asumat de Grecia in acordurile de finantare externa in valoare totala de 240 miliarde euro incheiate in ultimii doi ani.

Premierul Antonis Samaras a afirmat ca exploatarea comerciala a unora dintre insulele Greciei ar putea genera veniturile la buget necesare pentru a convinge creditorii externa sa continue finantarea tarii.

Lista include insule cu suprafete de la 500.000 metri patrati la 3 milioane metri patrati, care pot fi dezvoltate in statiuni turistice premium sau de lux prin concesiuni pe 30-50 de ani, a afirmat Taprantzis.

Fondul a avut in vedere 562 dintre cele 6.000 de insule si ostroave detinute de Grecia, dintre care a selectat 40. Taprantzis a refuzat sa identifice proprietatile la care se refera.

Seful fondului elen de privatizare a precizat insa ca legea ar trebui modificata pentru a permite dezvoltarea proprietatilor publice de catre terti si pentru a reduce numarul de permise, avize si certificate de constructie, de mediu si zonale necesare pentru a realiza astfel de proiecte.

Grecia a reusit sa obtina numai 1,8 miliarde euro din privatizari, fata de un angajament in acordurile cu institutiile financiare internationale de a vinde din proprietatea statului active in valoare de 50 miliarde euro, scrie Mediafax.

Fondul vrea sa atraga 19 miliarde euro pana in 2015, "cat timp mediul de afaceri din Grecia va oferi conditii adecvate".

Agentia de privatizare va evalua interesul investitorilor pentru proprietati in Grecia prin reluarea unei licitatii pentru dezvoltarea unui teren de golf pe insula Rodos, a spus Taprantzis.

Institutia a ales sase grupuri si consortii care vor participa la cea de-a doua runda a licitatiei pentru dezvoltarea unui teren de 1,85 milioane metri patrati pe insula. Proiectul include un teren de golf cu 18 gauri, iar castigatorul ar trebui sa fie ales pana in februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri