Raportul troicii creditorilor Greciei, privind sustenabilitatea datoriilor, ar putea fi amanat pana dupa 6 noiembrie, pentru ca se doreste evitarea oricarui soc in economia mondiala inainte de alegerile din Statele Unite, au declarat oficiali si diplomati din UE, relateaza Mediafax.
Raportul troicii formate din reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si ai FMI era asteptat in cursul lunii viitoare, posibil inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro de pe 8 octombrie.

Analiza va reprezenta o baza pentru decizia de a furniza o noua transa de ajutor Greciei, in lipsa careia statul elen ar putea ramane fara bani pentru salarii si pensii, sa intre in incapacitate de plata si sa fie nevoita sa iasa din zona euro.

Neintelegerile din interiorul troicii despre amploarea problemelor Greciei legate de datorii, combinate cu presiunile politice de amanare a raportului pentru cateva saptamani fac probabila amanarea pana la jumatatea lui noiembrie.

Intre timp, Grecia va fi tinuta pe linia de plutire prin emisiuni de titluri de Trezorerie pe termen scurt, iar bancile vor avea acces la fonduri de urgenta de la banca centrala elena.

"Administratia Obama nu vrea nimic de nivel macroeconomic care sa zguduie economia mondiala inainte de 6 noiembrie", a declarat un oficial UE.

Mai multe surse din Germania au spus ca oficiali de la Washington au afirmat in mod clar, in numeroase conversatii, cu omologi europeni ca ar prefera sa nu existe surprize inainte de alegerile din SUA.

Majoritatea sondajelor arata ca Barack Obama il devanseaza pe rivalul republicat Mitt Romney, dar alegatorii sunt sensibili la orice eveniment care poate afecta cresterea economiei americane si locurile de munca.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene pe domeniul finantelor a declarat vineri ca troica va lua o pauza de o saptamana in negocierile cu Grecia, a doua amanare care a intervenit de la inceperea evaluarii la sfarsitul lui iulie, sporind asteptarile privind o intarziere a raportului.

Pe de alta parte, reprezentantul Greciei la FMI, Thanos Catsambas, a declarat pentru Kathimerini ca Fondul considera ca orice ajutor suplimentar pentru statul elen trebuie sa vina numai de la UE, iar in acest caz va fi nevoie de o noua restructurare a datoriilor tarii detinute de BCE.

Catsambas a aratat ca sustinerea suplimentara ceruta de Atena de la membrii troicii ar putea lua forma unei prelungiri a programului de ajustare, daca se va concretiza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri