Raportul troicii formate din reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si ai FMI era asteptat in cursul lunii viitoare, posibil inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro de pe 8 octombrie.

Analiza va reprezenta o baza pentru decizia de a furniza o noua transa de ajutor Greciei, in lipsa careia statul elen ar putea ramane fara bani pentru salarii si pensii, sa intre in incapacitate de plata si sa fie nevoita sa iasa din zona euro.

Neintelegerile din interiorul troicii despre amploarea problemelor Greciei legate de datorii, combinate cu presiunile politice de amanare a raportului pentru cateva saptamani fac probabila amanarea pana la jumatatea lui noiembrie.

Intre timp, Grecia va fi tinuta pe linia de plutire prin emisiuni de titluri de Trezorerie pe termen scurt, iar bancile vor avea acces la fonduri de urgenta de la banca centrala elena.

"Administratia Obama nu vrea nimic de nivel macroeconomic care sa zguduie economia mondiala inainte de 6 noiembrie", a declarat un oficial UE.

Citeste si:

Mai multe surse din Germania au spus ca oficiali de la Washington au afirmat in mod clar, in numeroase conversatii, cu omologi europeni ca ar prefera sa nu existe surprize inainte de alegerile din SUA.

Majoritatea sondajelor arata ca Barack Obama il devanseaza pe rivalul republicat Mitt Romney, dar alegatorii sunt sensibili la orice eveniment care poate afecta cresterea economiei americane si locurile de munca.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene pe domeniul finantelor a declarat vineri ca troica va lua o pauza de o saptamana in negocierile cu Grecia, a doua amanare care a intervenit de la inceperea evaluarii la sfarsitul lui iulie, sporind asteptarile privind o intarziere a raportului.

Pe de alta parte, reprezentantul Greciei la FMI, Thanos Catsambas, a declarat pentru Kathimerini ca Fondul considera ca orice ajutor suplimentar pentru statul elen trebuie sa vina numai de la UE, iar in acest caz va fi nevoie de o noua restructurare a datoriilor tarii detinute de BCE.

Catsambas a aratat ca sustinerea suplimentara ceruta de Atena de la membrii troicii ar putea lua forma unei prelungiri a programului de ajustare, daca se va concretiza.