"Noi credem ca tirurile cu rachete provenind din Fasia Gaza au fost factorul declansator al acestui conflict", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Nationala, la bordul Air Force One. "Noi apreciem ca israelienii au dreptul sa se apere si ca vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a subliniat el.

Rhodes a precizat ca presedintele Barack Obama si premierul israelian sustin o "dezescaladare", cu conditia ca miscarea islamista palestiniana Hamas sa inceteze tirurile de rachete. Cei doi lideri au vorbit la telefon in fiecare zi de la izbucnirea conflictului, scrie Mediafax.

Obama a discutat, de asemenea, cu presedintele egiptean Mohamed Morsi si premierul turc Reçep Tayyip Erdogan. "Ei pot juca un rol constructiv, discutand cu Hamasul pentru a incuraja un proces de dezescaladare", a declarat Rhodes.

"Noi vrem acelasi lucru ca israelienii, si anume sa nu mai fie lansate rachete din Fasia Gaza", a conchis el.

Citeste si:

Casa Alba a apreciat anterior ca nu exista "nicio justificare a violentei" Hamas.

"Condamnam cu fermitate tirurile sustinute de rachete de pe teritoriul Fasiei Gaza catre Israel si regretam ca civili nevinovati, israelieni si palestinieni, au fost ucisi sau raniti in violentele care au urmat", a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al presedintelui Barack Obama, dand vina pe Hamas pentru declansarea conflictului.

Barack Obama a plecat de la Washington, sambata, si se afla in drum catre Asia, unde efectueaza un turneu de cateva zile.