"Cred ca in cursul acestei sesiuni (de negocieri) nu vom ajunge acolo unde este necesar sa ajungem, adica la o decizie unanima", a declarat Merkel la sosire, vineri, a doua zi a unui summit al sefilor de stat si de Guvern din cadrul Uniunii Europene (UE) consacrat bugetului european pentru perioada 2014-2020.

"Eu cred ca pozitiile sunt inca prea departate" unele de altele, intre cei 27 de lideri reuniti in jurul mesei, a adaugat ea.

"Am spus intodeauna ca nu este dramatic daca vom considera aceasta zi o prima etapa", iar "daca vom avea nevoie de o a doua etapa, atunci trebie sa ne acordam timp", a adaugat ea, in fata jurnalistilor.

Liderii europeni se indreptau vineri spre un esec al summitului asupra bugetului pentru perioada 2014-2020, divergentele fiind foarte profunde intr-o Europa aflata in plina criza si subminata de apararea intereselor nationale.

Citeste si:

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat joi seara o noua propunere de compromis, care nu satisface pe nimeni, la finalul unui maraton de negocieri bilaterale cu liderii europeni, care s-au succedat joi, la "confesional", in biroul sau.

In noua sa propunere, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala a unui buget de 973 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, multumindu-se sa taie mai putin decat in varianta anterioara fondurile alocate agriculturii si fondurile destinate ajutorarii tarilor sarace.