Reuniunea de la Bruxelles a Consiliul European s-a incheiat la aceasta ora, liderii statelor membre nereusind sa ajunga la consens cu privire la alocarile pentru bugetul UE pe perioada 2014-2020, scrie Mediafax.

Presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie de presa, au precizat oficiali din delegatia Romaniei.

Este de asteptat ca urmatoarea reuniune a Consiliului European pe tema bugetului pentru intervalul 2014-2020 sa fie programata la inceputul anului viitor, in ianuarie-februarie.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca nu crede in posibilitatea ajungerii la un acord asupra bugetului european la summitul de la Bruxelles, pozitiile exprimate fiind prea indepartate, relateaza AFP.

"Cred ca in cursul acestei sesiuni (de negocieri) nu vom ajunge acolo unde este necesar sa ajungem, adica la o decizie unanima", a declarat Merkel la sosire, vineri, a doua zi a unui summit al sefilor de stat si de Guvern din cadrul Uniunii Europene (UE) consacrat bugetului european pentru perioada 2014-2020.

"Eu cred ca pozitiile sunt inca prea departate" unele de altele, intre cei 27 de lideri reuniti in jurul mesei, a adaugat ea.

Liderii europeni se indreptau vineri spre un esec al summitului asupra bugetului pentru perioada 2014-2020, divergentele fiind foarte profunde intr-o Europa aflata in plina criza si subminata de apararea intereselor nationale.

Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a prezentat joi seara o noua propunere de compromis, care nu satisface pe nimeni, la finalul unui maraton de negocieri bilaterale cu liderii europeni, care s-au succedat joi, la "confesional", in biroul sau.

In noua sa propunere, Van Rompuy a mentinut propunerea initiala a unui buget de 973 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european, multumindu-se sa taie mai putin decat in varianta anterioara fondurile alocate agriculturii si fondurile destinate ajutorarii tarilor sarace.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si