Aceasta investitura pentru perioada 2012-2018 marcheaza oficial intoarcerea la conducerea statului a Partidului revolutionar institutional (PRI) care a exercitat puterea fara intrerupere intre 1929 si 2000, scrie Mediafax.

"Jur sa sustin si sa apar Constitutia politica a Statelor Unite Mexicane si legile impuse de aceasta si sa imi indeplinesc loial si patriotic functia de presedinte al Republicii pe care poporul mi-a acordat-o", a spus printre altele noul sef de stat cu mana dreapta ridicata.

Dupa depunerea juramantului, presedintele in exercitiu Felipe Calderon, din cadrul Partidului actiunii nationale (PAN, conservator), i-a inmanat succesorului sau emblema prezidentiala in culorile drapelului mexican, verde, alb si rosu. In timpul ceremoniei, deputatii de stanga huiduiau si fluierau in timp ce ceilalti scandau "Mexic! Mexic!".

Citeste si:

Pe strazile din jur, aproximativ 3.000 de manifestanti au protestat si cateva sute dintre ei au incercat sa darame gardurile metalice din jurul Parlamentului, lansand cocktailuri molotov, fumigene, pietre si petarde impotriva fortelor de ordine.

Conform serviciilor de urgenta, confruntarile s-au soldat cu aproximativ 20 de raniti, dintre care cinci politisti.

Sursa foto: Angélica Rivera de Peña via Flickr