Rusia ar trebui sa mearga inainte in privinta legislatiei anticoruptie care ar limita detinerile de bani si active ale demnitarilor in strainatate, a declarat miercuri Vladimir Putin in primul discurs privind starea natiunii din actualul mandat de presedinte, inceput in luna mai.`

Noile reguli vor fi extinse catre cei mai importanti lideri, inclusiv presedintele, premierul si familiile lor, a adaugat Putin.

Liderul de la Moscova si aliantii sai vor sa repatrieze active evaluare la 1.000 miliarde de dolari, in incercarea de a stimula economia si a incuraja investitiile in tehnologii noi, pentru a diversifica productia dincolo de exploatarea resurselor naturale, principala sursa de crestere economica.

Estimarile indica pentru anul viitor o crestere a economiei Rusiei cu 3,6%, fata de o dinamica anuala medie de 7% in timpul primelor doua mandate ale lui Putin.

"Cum sa ai incredere intr-un oficial sau in politicieni care fac declaratii curajoase despre bunastarea Rusiei, apoi incearca sa-si transfere fondurile, banii, in strainatate? Proprietatile din strainatate ar trebui declarate indiferent, iar oficialii ar trebui sa precizeze valoarea lor si sursa veniturilor din care au provenit banii pentru acele tranzactii", a afirmat Putin.

Presedintele rus a inceput astfel cea mai ambitioasa campanie anticuroptie din timpul mandatelor sale, criticandu-l pe ministrul Apararii, Anatoly Serdyukov, pentru acuzatiile de coruptie aduse subordonatilor sai.

Un deputat care face parte din Frontul Popular, formatiunea care il sprijina pe Putin in Duma de Stat, a declarat miercuri ca legislativul ar putea oferi amnistie celor care repatriaza voluntar banii tinuti in conturi din strainatate.

Guvernul ar trebui de asemenea sa reformeze justitia si legislatia pentru a opri "fuga" de jurisdictia autoritatilor ruse. Putin a cerut Executivului sa pregateasca propuneri pentru a "de-offshoriza" economia, inclusiv prin utilizarea burselor ruse in cazul privatizarii activelor statului.

"Antreprenorii nostri sunt de multe ori criticati pentru ca sunt nepatrioti. Noua din 10 tranzactii semnificative derulate de mari companii rusesti, inclusiv din randul celor detinute partial de stat, nu se desfasoara sub auspiciile legii ruse", a aratat Putin.

Rusii au cheltuit anul trecut 12 miliarde de dolari pentru cumpararea de proprietati in strainatate, fata de 5,5 miliarde de dolari pe an in 2007 si 2008. Iesirile nete de capital au totalizat in 2011 peste 80 milioane de dolari, dublu fata de 2010, si s-ar putea mentine in apropiere de acest nivel in acest an, la circa 75 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului Economiei de la Moscova.