Iulia Timosenko se poate intoarce la inchisoare

Fostul premier ucrainean incarcerat Iulia Timosenko, spitalizata de noua luni pentru hernie de disc, nu mai are nevoie de ingrijiri medicale, a anuntat Ministerul Sanatatii vineri, sugerand ca opozanta se va intoarce in curand la inchisoare, relateaza AFP.

O comisie speciala de medici ucraineni, creata in ianuarie, cu scopul de a evalua starea de sanatate a detinutei, "a conchis ca pacienta Timosenko nu mai are nevoie sa urmeze tratament sau recuperare la spital", a anuntat ministerul intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Timosenko, in varsta de 52 de ani, inchisa din august 2011, a fost transferata in mai din colonia penitenciara de la Harkov (est) intr-un spital public din cauza unei hernii de disc.

Ea este tratata de catre medici ucraineni, insa medici de la clinica berlineza Charite vin frecvent din Germania sa o examineze.

Ministerul Sanatatii a dat asigurari ca recomandarile medicilor germani au fost urmate in totalitate si a subliniat ca programul de recuperare a durat mai mult decat timpul prevazut.

Pana in prezent, medicii de la Charite, care au vizitat-o ultima data pe Timosenko in decembrie, nu au dat vreun aviz favorabil in privinta intoarcerii la inchisoare.

Ei au cerut sa se intalneasca din nou cu pacienta sambata, dar serviciul penitenciar si-a exprimat regretul intr-un comunicat ca nu poate organiza vizita la sfarsitul saptamanii.

El a adaugat ca medicii ar putea sa se deplaseze la Harkov incepand de luni.

Timosenko a fost condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Ea este judecata, de asemenea, pentru frauda fiscala in cadrul unui proces in curs si a mai fost inculpata, in ianuarie, ca a comandat asasinatul unui deputat in 1996.

Urmaririle penale la adresa sa au provocat o criza grava intre Ucraina si Uniunea Europeana (UE) care vede motivatii politice si cere eliberarea opozantei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri