O comisie speciala de medici ucraineni, creata in ianuarie, cu scopul de a evalua starea de sanatate a detinutei, "a conchis ca pacienta Timosenko nu mai are nevoie sa urmeze tratament sau recuperare la spital", a anuntat ministerul intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Timosenko, in varsta de 52 de ani, inchisa din august 2011, a fost transferata in mai din colonia penitenciara de la Harkov (est) intr-un spital public din cauza unei hernii de disc.

Ea este tratata de catre medici ucraineni, insa medici de la clinica berlineza Charite vin frecvent din Germania sa o examineze.

Ministerul Sanatatii a dat asigurari ca recomandarile medicilor germani au fost urmate in totalitate si a subliniat ca programul de recuperare a durat mai mult decat timpul prevazut.

Pana in prezent, medicii de la Charite, care au vizitat-o ultima data pe Timosenko in decembrie, nu au dat vreun aviz favorabil in privinta intoarcerii la inchisoare.

Citeste si:

Ei au cerut sa se intalneasca din nou cu pacienta sambata, dar serviciul penitenciar si-a exprimat regretul intr-un comunicat ca nu poate organiza vizita la sfarsitul saptamanii.

El a adaugat ca medicii ar putea sa se deplaseze la Harkov incepand de luni.

Timosenko a fost condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Ea este judecata, de asemenea, pentru frauda fiscala in cadrul unui proces in curs si a mai fost inculpata, in ianuarie, ca a comandat asasinatul unui deputat in 1996.

Urmaririle penale la adresa sa au provocat o criza grava intre Ucraina si Uniunea Europeana (UE) care vede motivatii politice si cere eliberarea opozantei.