Grecii nu-si mai permit sa plateasca nuntile si botezurile din cauza crizei

Tot mai putini greci isi permit sa plateasca pentru nunti fastuoase organizate la biserica si inmormantari, din cauza crizei din ultimii ani, astfel ca unele familii au ajuns sa nu preia din spitale rudele decedate pentru a evita cheltuielile cu ceremoniile religioase, scrie Mediafax.

Ceremoniile religioase pentru nunta organizate la biserica sunt adanc inradacinate in traditiile Greciei, unde Biserica Ortodoxa are un rol foarte influent in societate.

Insa odata cu intrarea tarii in al saselea an consecutiv de recesiune, cu cresterea somajului si a saraciei, o nunta la biserica a devenit un lux pe care multi greci nu si-l mai permit, potirivt cotidianului elen Kathimerini.

Numarul cuplurilor care s-au casatorit la biserica s-a prabusit la 28.000 in 2011, fata de 40.000 in 2008, anul de debut al crizei financiare, potrivit biroului elen de statistica. In constrast, numarul cununiilor civile fara fast a avansat la 26.000 in 2011, fata de circa 8.000 cu un deceniu inainte.

Odata cu adancirea crizei si impunerea de reduceri de salarii si cresteri de taxe, organizatorii de nunti si afaceri conexe se confrunta cu presiuni financiare tot mai mari.

Criza a avut efecte similare si asupra altei ceremonii religioase respectate cu strictete de greci, inmormantarea. Cum tot mai multi greci au probleme la plata inmormantarilor, autoritatile din Atena au redus costurile locurilor de veci.

"Au existat intotdeauna bani pentru decedati, dar acum oamenii se afla intr-o situatie foarte grea", a declarat consilierul municipal responsabil de cimitire, Nikos Kokkinos.

Unele familii nu-si mai ridica mortii din spitale pentru a scapa de plata costurilor cu inmormantarea, noteaza Kathimerini. Altele nu-si mai permit sa plateasca pentru o piatra funerara din marmura, cum este traditional, si lasa mormintele napadite de buruieni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Bilanț COVID-19 la nivel global: cum arată situația
Setari Cookie-uri