Cipru a solicitat un bailout-ul in iunie anul trecut, dar nu a fost posibila incheierea unui acord cu fostul guvern condus de comunisti. Acum, insa, noul guvern conservator a inceput negocierile.

Troica FMI, UE si BCE va trimite o misiune in Cipru pentru a incepe analiza tehnica a necesarului de finantare, a spus Joerg Asmussen, membru al BCE.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a promis ca va face eforturi pentru incheierea unui acord cat mai repede, pentru a sustine sistemul bancar care are nevoie de o finantare de 8 pana la 10 miliarde de euro.

Citeste si:

Pachetul total de finantare ar putea sa urce la 17 miliarde de euro, acoperind si necesarul de finantare a Guvernului. Imprumutul ar fi echivalent cu productia anuala a Ciprului.

Accelerarea negocierilor trebuie privita in contextul in care noul guvern a fost de acord sa evalueze cum implementeaza bancile din Cipru politicile de spalare a banilor, precizeaza BBC.

Aceasta concesie are menirea sa linisteasca Germania, care a atras atentia asupra procedurilor suspicioase pe care bancile cipriote le deruleaza, insula fiind un paradis fiscal pentru multe afaceri si fonduri de investitii.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net