Ocupantii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit miscarea de contestare populara, fara precedent in Turcia din 2002, au anuntat sambata continuarea protestelor incepute in urma cu doua saptamani, relateaza AFP.
"Vom continua rezistenta impotriva oricarei nedreptati in tara noastra (...) Nu este decat inceputul, lupta noastra va continua!", afirma intr-un comunicat postat online organizatia Solidaritate Taksim, care coordoneaza manifestantii, potrivit Mediafax.

"Astazi suntem mai puternici, mai organizati si mai optimisti decat in urma cu 18 zile", cand un grup mic de militanti ecologisti a inceput sa campeze in parc pentru a se opune proiectului de amenajare al autoritatilor, subliniaza Solidaritate Taksim intr-un comunicat publicat dupa o noapte de dezbateri intre ocupanti.

Sutele de protestatari din parcul Gezi cer in plus eliberarea manifestantilor arestati de politie in cadrul unei vaste miscari de mobilizare in tara, care s-a soldat cu moartea a patru persoane si ranirea altor 7.500.

Manifestantii apreciaza ca Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din miscarea islamista), aflat la putere din 2002, "si-a pierdut legitimitatea in ochii presei nationale si internationale" (...) "prin eforturile sale de a diviza si provoca rezistenta" in piata Taksim.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, principala tinta a manifestantilor care il acuza de autoritarism si ca vrea sa "islamizeze" Turcia laica, a lansat joi un "ultim avertisment" la adresa ocupantilor parcului pentru ca acestia sa evacueze zona. El a promis apoi sa nu se atinga de parc atat timp cat justitia isi urmeaza cursul, un gest considerat drept o mica victorie pentru manifestanti.

Erdogan a indemnat protestatarii sa evacueze Parcul Gezi Taksim


Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spera ca protestele de la Istanbul se vor incheia pana vineri seara, dupa ce a decis suspendarea proiectului din Parcul Taksim Gezi, relateaza AFP.

"Sper ca se va incheia totul in seara aceasta", a declarat Erdogan intr-un discurs rostit la Ankara.

Premierul i-a indemnat pe protestatari sa evacueze rapid zona. "Discutãm de douã zile cu reprezentanti ai manifestantilor, cu artisti; speram sa aceste demersuri vor da rezultate. Tinerilor, ati stat destul timp in parc. Am auzit mesajul vostru. Nu vor mai fi lucrari in parc, deci nu mai este nevoie sa ramaneti acolo", a subliniat premierul turc.

"Vom astepta decizia finala a justitiei si, cand va fi luata, vom organiza un referendum si ne vom conforma rezultatului. Ce altceva pot spune!?", a incheiat premierul turc.

Bilantul violentelor care dureaza de peste doua saptamani in Turcia a ajuns la patru morti si peste 5.000 de raniti. Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.
Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. De curand, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.

Proiectul din Parcul Gezi, suspendat pana la pronuntarea justitiei


Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a promis vineri sa suspende proiectul de amenajare a Parcului Gezi din Istanbul, aflat la originea frondei care afecteaza Turcia de doua saptamani, pana la pronuntarea unui verdict al justitiei, un gest considerat "pozitiv" de manifestanti, relateaza AFP.

La cateva ore dupa ce a lansat un "ultim avertisment" impotriva miilor de manifestanti care ocupa Parcul Gezi si pe care i-a calificat de mai multe ori drept "hoti" sau "extremisti", seful Guvernului a primit, pentru prima data de la inceputul crizei politice, o delegatie alcatuita din aproximativ zece artisti si reprezentanti ai societatii civile, intre care doi purtatori de cuvant recunoscuti de catre protestatari.

Dupa patru ore de reuniune in plina noapte, partile nu au ajuns la decizii concrete, insa autoritatile au prezentat o garantie care ar putea pune capat crizei.

Cei doi reprezentanti ai miscarii Solidaritate Taksim, un colectiv format din 116 asociatii care coordoneaza ocuparea Parcului Gezi, au plecat de la reuniune pe o nota optimista.

"Nota pozitiva a noptii o reprezinta explicatiile premierului, care a spus ca proiectul nu va continua atata timp cat justitia nu va pronunta o hotarare definitiva", a reactionat un membru al colectivului Solidaritate Taksim prezent la reuniune, urbanistul Tayfun Kahraman. "Noi asteptam ca (manifestantii) sa evalueze abordarea pozitiva rezultata din aceasta reuniune", a adaugat el.

Guvernul, care a tot insistat ca va finaliza la termen proiectul sau contestat de a reconstrui o cazarma militara din epoca otomana pe locul a 600 de platani din Parcul Gezi, a acceptat ca justitia sa transeze dosarul.

"Desigur, Guvernul se angajeaza sa respecte decizia justitiei si sa o aplice", a declarat la incheierea reuniunii vicepremierul Huseyin Celik. "Tribunalul Regional este de-acum sesizat si probabil vom merge pana la Tribunalul de Stat. Nu se va face nimic in Parcul Gezi atata timp cat procedura este in curs", a adaugat el.

La 31 mai, un tribunal administrativ din Istanbul, sesizat de catre opozantii proiectului, a suspendat lucrarile pana la pronuntarea unei decizii pe fond. Guvernul a facut apel la aceasta hotarare.

Celik a confirmat totodata dorinta premierului turc de a organiza un referendum municipal privind amenajarea Parcului Gezi. "Oricare va fi decizia (justitiei), noi vom organiza consultarea publica", a dat asigurari el.

"O ancheta este in curs impotriva politistilor care au utilizat forta in exces" in cadrul manifestatiilor, a precizat Celik pentru manifestanti, care cer demisia unor oficiali de politie din mai multe orase mari ale tarii.

Vicepremierul a prezentat pozitia sa ca un pas inainte, dar a cerut din nou evacuarea Parcului Gezi. "Protestatarii trebuie sa-si inceteze manifestatiile acum", a atentionat el, adaugand ca "Guvernul a fost pana acum extrem de tolerant".

La fel de determinati, sute de militanti au petrecut o noua noapte in Parcul Gezi, in pofida amenintarii fortele de ordine vor interveni. Mii de persoane li s-au alaturat, joi seara, in Piata Taksim, controlata in continuare de efective importante de politie.

Colectivul Solidaritate Taksim isi va face cunoscuta pozitia "oficiala" cu privire la reuniunea din cursul noptii abia vineri, spre seara. Dar, pe aleile parcului udate de ploaie, promisiunile guvernului sunt primite cu neincredere.

"Nu am avut niciodata incredere in guvern, prin urmare, nu este bine pentru noi, nu este bine pentru Parcul Gezi", a apreciat Murat Arda, un scriitor in varsta de 28 de ani.

"Noi nu suntem satisfacuti, deoarece nu este vorba doar despre viitorul parcului", a adaugat Kivanch, un muzician in varsta de 39 de ani. "Desigur, totul a inceput ca o lupta ecologista, dar este mult mai mult decat un parc, este vorba despre identitatea unei natiuni", a continuat el.

Rezultata ca reactie fata de brutalitatea cu care a intervenit politia impotriva ocupantilor Parcului Gezi, pe 31 mai, miscarea s-a transformat rapid in fronda politica. De doua saptamani, manifestantii cer demisia lui Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism si ca vrea sa "islamizeze" Turcia, o tara musulmana cu traditie laica.

Cu cateva ore inainte de reuniunea convocata in regim de urgenta, la Ankara, Erdogan a adresat joi un "ultim avertisment" impotriva manifestantilor care continuau sa-i sfideze autoritatea, cerandu-le sa evacueze imediat locurile.

Dar manifestantii au respins avertismentul, planand astfel amenintarea unei noi confruntari violente. "Vom ramane in Parcul Gezi in corturi, in saci de dormit, cu cantecele, cartile, poeziile si cu toate revendicarile noastre", a declarat unul dintre purtatorii lor de cuvant, avocatul Can Atalay.

Sigur de sustinerea majoritatii turcilor, premierul a adoptat, de la inceputul crizei, un ton foarte ferm impotriva manifestantilor. Intrasigenta de care a dat dovata i-a adus numeroase critici, mai ales din partea Uniunii Europene si Statelor Unite, si i-a afectat imaginea in strainatate.

Potrivit ultimului bilant publicat miercuri seara de sindicatul medicilor turci, manifestatiile s-au soldat cu patru morti, trei manifestanti si un politist, si aproape 7.500 de raniti, aproximativ 50 dintre ei aflandu-se in stare grava.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri