Mii de sustinatori ai fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de catre armata, inclusiv femei si copii, isi consolidau, luni, baricadele in doua zone din Cairo, ocupate de o luna, in timp ce politia ameninta ca intentioneaza sa-i disperseze, relateaza AFP.
Comunitatea internationala, care de mai multe ori a incercat sa medieze acest conflict, fara rezultat insa, este ingrijorata de aparitia unor noi violente si de o posibila paralizare a Guvernului instituit de catre militari, care a promis un proces de reconciliere inainte de alegerile anticipate de la inceputul lui 2014, noteaza Mediafax.

La expirarea ultimatumului, duminica seara, politia a anuntat o operatiune iminenta, dar "treptata", cu " incercuiri si somatii", care ar putea dura "doua sau trei zile". Autoritatile incearca sa-i convinga pe unii manifestanti sa plece in mod pasnic, inainte de a incepe asaltul contra celor mai hotarati.

In Piata Rabaa al-Adawiya, pe care sustinatorii lui Morsi au transformat-o intr-o tabara militara, zeci de barbati cu casti si inarmati cu bastoane s-au urcat, dupa rugaciunea de dimineata, pe baricadele din caramizi si saci de nisip, care blocheaza intrarile principale intr-un adevarat sat de corturi, instalat in jurul mosheei. De la o tribuna dotata cu instalatii de sonorizare, liderii manifestantilor pledeaza insistent pentru restabilirea lui Morsi in functie si pentru sfarsitul "loviturii de stat".

Unii manifestanti au marsaluit cu bastoane pe umeri, apoi au executat o serie de exercitii fizice.

"Doctrina islamului ne invata ca nu e nimic mai rau decat sa ii intorci spatele" inamicului, a spus un manifestant. "Pretul pe care il vom plati va fi scump, dar la sfarsitul acestui drum ne asteapta victoria", a afirmat altul. Miscarea Fratii Musulmani, o confrerie islamista influenta a lui Morsi, care a castigat alegerile legislative dupa un an de la destituirea lui Hosni Mubarak, a reiterat ca aceste miscari de ocupare din pietele Rabaa al-Adawiya si Nahda sunt pasnice.

Farid Ismail, un membru al miscarii Fratii Musulmani, a organizat in cursul noptii, la Rabaa, o conferita de presa pentru a-i indemna pe sustinatorii lui Morsi sa ocupe luni "toate pietele din tara" si "sa transmita un mesaj liderilor care au realizat lovitura de stat": "poporul egiptean va continua revolutia".
Manifestantii l-au huiduit pe seful armatei, generalul Abdel Fatah al-Sisi, care a anuntat pe 3 iulie destituirea si arestarea lui Morsi, dupa ce milioane de egipteni au manifestat pentru a cere demisia presedintelui islamist.

Aceste apeluri si amenintari, repetate de catre fortele de ordine, pot duce la amplificarea a tensiunilor, dupa ce 250 de persoane, in special manifestanti pro-Morsi, au murit in decursul unei luni in confruntari cu politia sau cu armata.

Miscarea Fratii Musulmani cere eliberarea neconditionata a lui Morsi si a principalilor lideri ai confreriei, arestati incepand din 3 iulie, dintre care unii vor fi judecati pe 25 august, in special pentru instigare la omor, restaurare a regimului lui Morsi si a Constitutiei suspendate de catre militari.

Opozantii lui Morsi il acuza pe fostul presedinte islamist de acapararea tuturor puterilor in stat, cu scopul de a servi interesele miscarii Fratii Musulmani si de ruinarea economiei, care era deja afectata.

Totusi, confreria refuza orice dialog cu autoritatile "ilegale", in timp ce conducerea interimara a Egiptului, citata de presa, ii acuza pe Fratii Musulmani ca sunt "teroristi", deoarece au depozitat arme de foc automate in doua locatii si ca folosesc femei si copii drept "scuturi umane".

Ahmed al-Tayyeb, marele imam al Al-Azhar, principala institutie sunnita a tarii, a indemnat duminica la reconciliere nationala si a asigurat ca a invitat toate partile la negocierea unui compromis, luni.

Organizatia pentru apararea drepturilor omului International Crisis Group (ICG) considera ca "in absenta unui acord politic, cel mai probabil rezultat va fi un impas indelugat, insotit de confruntari repetate". Totusi, "nimeni nu trebuie sa subestimeze riscul revenirii la violenta a unor islamisti, convinsi ca nu vor avea loc intr-un proces democratic".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri