Perspectiva unei reduceri a arsenalului nuclear american este afectata de racirea relatiilor cu Rusia, chiar daca Washingtonul dispune si de optiunea unei dezarmari unilaterale, comenteaza AFP.
De la apelul pe care l-a lansat la Praga in 2009, Barack Obama incearca sa transforme dezarmarea nucleara intr-un dintre "axele" puternice ale presedintiei sale. La Berlin, in iunie, el a propus reducerea numarului de arme strategice "cu pana la o treime", adica un obiectiv de aproximativ 1.000 de focoase nucleare, prin intermediul unor "reduceri negociate cu Rusia".

Fara sa se opuna in mod categoric, rusii au lasat sa de intrevada negocieri lungi si dificile in vederea atingerii acestui obiectiv propus, scrie Mediafax.

Anularea summitului Obama-Putin prevazut la Moscova la inceputul lui septembrie, din cauza "lipsei de progrese recente" in relatiile bilaterale in opinia presedintelui american, arata ca negocieri de pregatire vizand o dezarmare nucleara dincolo de limitele prevazute de catre Tratatul START se afla intr-un punct mort, au declarat experti pentru AFP.

START prevede ca fiecare tara sa reduca, pana in 2018, la 1.550 numarul focoaselor mobilizate, adica imediat utilizabile.

Subiectul unor noi reduceri de arsenal nuclear nu apare in raportul Pentagonului asupra reuniunii ministrilor Apararii american Chuck Hagel si rus Serghei Soigu, vineri, in cadrul reuniunii "2+2", la Washington.

Dincolo de opozitia exprimata de Moscova fata de programul apararii americane antiracheta, "avand in vedere doctrina militara rusa, care contine prevederi privind modernizarea militara, este foarte improbabil ca Guvernul rus sa vrea sa coboare substantial sub nivelurile prevazute in Tratatul START", a declarat pentru AFP Celeste Wallander, incarcinata cu dosarul Rusia in cadrul Pentagonului pana anul trecut.

Moscova se bazeaza mai mult pe arma nucleara, tocmai din cauza "incertitudinii ruse fata de China si slabiciunii relative a fortelor sale conventionale", apreciaza Wallander, in prezent profesoara la American University.

Perspectivele unei dezarmari negociate sunt cu atat mai slabe, cu cat Moscova "nu crede pur si simplu in intentiile afisate de catre Statele Unite", "o problema mai veche", apreciaza Robert Norris, din cadrul Federatiei Oamenilor de Stiinta Americani (FAS).

In fata unui "niet" rus, ramane optiunea unei reduceri unilaterale a aresanului american, o posibilitate sugerata de Barack Obama la Berlin.

Ea ar putea sa scuteasca cheltuieli in cadrul unui buget aflat sub tensiune. Pentagonul prevede sa aloce 215 miliarde de dolari, pe o perioada de zece ani, intretinerii si modernizarii arsenalului sau, un total "subestimat si inabordabil", potrivit unui raport al unor experti CSIS.

In paralel, Pentagonul se confrunta cu taieri automate in valoare de 500 de miliarde de dolari pentru aceeasi perioada.

Reducerea arsenalului american la 1.000 de focoase ar permite economisirea a aproximativ 39 de miliarde de dolari pana la sfarsitul deceniului, potrivit unui studiu realizat de catre Arms Control Association.

Pe plan strategic, echilibrul nu ar fi rupt, avand in vedere ca Washingtonul dispune de un "avantaj" cu cele peste 3.000 de focoase nucleare "puse la naftalina", care nu sunt vizate de START, scrie fizicianul in domeniul nuclear Pavel Podvig in Bulletin of the Atomic Scientists of Chicago.

"Daca Statele Unite vor sa aduca Rusia la o reducere a arsenalului nuclear, ar trebui sa inceapa cu reduceri unilaterale. Acestea vor fi reversibile si, mai ales, simbolice", afirma Podvig.

"Rusia s-ar confrunta, atunci, cu o optiune intre a se dezarma si ea si a pastra parghia pe care i-o ofera participarea la proces sau a risca ca Statele Unite sa nu isi continue unilateralismul si sa isi orienteze politica nucleara intr-o directie inconfortabila", continua Podvig.

Moscova nu este pregatita sa isi asume acest risc, apreciaza el.

In schimb, Robert Norris este de parere ca o dezarmare unilaterala partiala pare improbabila, din cauza opozitiei republicane in Congres, care a fost necesar, deja, sa fie convinsa sa ratifice Tratatul START si care este "suspicioasa fata de orice actiune pe care ar putea sa o angajeze Obama".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri