"Subiectul, intr-adevar, a fost discutat", a declarat Peskov, citat de agentia rusa Interfax. Peskov a refuzat sa precizeze cine a propus aceasta tema. "Noi nu divulgam continutul discutiilor", a adaugat el.

Obama a anuntat luni seara, intr-un interviu pentru postul de televiziune american PBS, ca a discutat despre acest subiect cu Vladimir Putin, la Sankt Petersburg, potrivit Mediafax. "Am avut aceste discutii. Si aceasta este urmarea discutiilor pe care le-am avut cu presedintele Putin de ceva vreme", a declarat el.

Barack Obama si Vladimir Putin au discutat fata in fata pe tema crizei din Siria, vineri, cu ocazia summitului G-20, in conditiile in care nu era prevazuta o intalnire bilaterala intre cei doi lideri politici. Totusi, Putin a declarat ulterior ca in urma acestei intalniri nu au fost obtinute progrese in dosarul sirian.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marti ca propunerea pe care i-a facut-o Siriei, luni seara, nu este "o initiativa in totalitate rusa".

China si Japonia, semnal de...
Citeste si: Summitul Asia-Pacific: semn de reconciliere intre china si japonia

"Ea rezulta din contactele pe care le-am avut cu colegii nostri americani, declaratiile de ieri ale lui John Kerry (seful diplomatiei americane), care a oferit posibilitatea de a evita aceste atacuri, daca problema poate fi solutionata", a subliniat Lavrov.

Propunerea rusa privind armamentul chimic sirian

Propunerea rusa de plasare a arsenalului chimic detinut de catre regimul sirian sub control international "poate fi primita cu cel putin trei conditii", a apreciat luni Laurent Fabius, reclamand "angajamente precise, rapide si verificabile" din partea Damascului.

"Propunerea ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, merita un examen precis", a declarat Fabius, apreciind ca aceasta "poate fiprimita cu celputin trei conditii".

Presedintele sirian Bashar al-Assad "este necesar sa se angajeze fara intarziere sa plaseze sub control international si sa permita distrugerea intregului sau aresenal chimic",iar "aceasta operatiune este necesar sa aiba loc in baza unei rezolutii constrangatoare a Consiliului de Securitate, cu un calendar scurt si consecinte ferme in cazul in care acesta nu isi respecta angajamentele", a declarat ministrul francez de Externe.

Barack Obama efectueaza un...
Citeste si: Barack Obama a sosit la Beijing, prima oprire a turneului in Asia

In plus, el a preciat ca "este necasar sa fie sesizata Curtea Penala Internationala (CPI)", deoarece "responsabilii masacrului chimic de la 21 august nu trebuie sa ramana nepedepsiti".

"Cerem imediat angajamente precise, rapide si verificabile din partea regimului sirian", a insistat el.

Franta este principalul aliat al Statelor Unite in participarea la o operatiune militara impotriva regimului de la Damasc,acuzat ca a lansat un atac chimic pe 21 august,langa Damasc, care s-a soldat cu sute de morti.

Rusia, un aliat loial al regimului sirian, a incercat sa preia controlul asupra dosarului, luni, propunand Damascului sa isi plaseze arsenalul chimic sub control international.

Obama ar putea renunta sa...
Citeste si: Obama ar putea renunta sa participe la summitul G8 de la Soci,...

Siria a "primit favorabil" imediat aceasta propunere, prin intermediului sefului diplomatiei sale Walid Muallem, care nu a intrat in detalii.

Statele Unite au primit favorabil, dar cu prudenta, propunerea rusa, exprimandu-si totodata scepticismul fata de intentiile regimului lui Bashar al-Assad.

Ulterior, secretarul general Ban Ki-moon a indemnat la crearea unor zone supervizate de catre ONU, in Siria, in care ar putea fi distruse armele chimice.

Congresul american, care s-a intors luni din vacanta de vara, a amanat pe termen nedeterminat un vot prevazut pentru miercuri cu privire la o intervantie militara in Siria solicitata de catre presedintele Barack Obama.