Ministrii europeni de Finante au aprobat marti infiintarea mecanismului unic de supraveghere bancara, dar vor urma negocieri dificile asupra altor aspecte ale uniunii bancare, menita sa previna reaparitia unor noi crize ale datoriilor in Europa, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Decizia ministrilor din cele 28 de state membre a fost luata in unanimitate.

"Este o zi importanta, intrucat creeaza o baza legala a acestui mecanism, acum putem incepe sa lucram concret, sa facem angajari, sa inchiriem un sediu", a declarat Jorg Asmussen, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).

Rolul de supraveghere a bancilor revine BCE, care va fi exercitat asupra bancilor din zona euro, dar si a institutiilor financiare din celelalte state comunitare care vor dori sa participe.

Mecanismul va deveni operational in noiembrie 2014, a precizat ministrul de Finante din Lituania, Rimantas Sadzius, a carui tara detine presedintia UE.

Inainte de a exercita rolul de supraveghere a bancilor din zona euro, BCE va face o "fotografie" exacta a calitatii activelor acestora, prin analiza bilantului, cuplata cu teste de rezistenta, care vot fi finalizate anul viitor.

Iminenta acestor verificari a provocat temeri legate de necesitatea unor noi recapitalizari ale bancilor.
Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a spus ca daca evaluarea bilantului unei banci va arata nevoia de finantare, procedura de sustinere va avea loc intr-o ordine clara. Astfel, vor fi solicitati actionarii, creditorii privati si abia apoi autoritatile netionale si, daca va fi necesar, cele europene, respectiv Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Mecanismul ar putea acorda imprumuturi indirecte sectorului bancar, prin intermediul statelor, asa cum s-a intamplat deja in cazul Spaniei, a explicat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Ministrul francez Pierre Moscovici a aratat ca in luna iunie a fost luata decizia care sa permita MES sa recapitalizeze direct bancile.

Dijsselbloem a avertizat insa ca, intr-o prima etapa, finantarea directa a bancilor prin MES va avea loc doar in circumstante exceptionale, conditiile si modalitatile de a face acest lucru urmand sa fie precizate mai tarziu.
Pana la sfarsitul acestui an, ministrii europeni trebuie sa se puna de acord si in privinta celui de-al doilea pilon al uniunii bancare, "mecanismul unic de decizie", care va hotari soarta bancilor amenintate de faliment.

Ministrii sunt de acord ca decizia trebuie luata urgent, pentru ca Parlamentul European sa poata adopta textul inainte de alegerile europene din 2014, dar pentru aceasta trebuie depasite multe diferente, preferabil inainte de Craciun.

Germania are mai multe obiectii fata de proiectul propus de Comisia Europeana, inclusiv legate de baza juridica.
"Trebuie sa luam decizii cat mai curand cu putinta", a declarat marti ministrul de Finante Wolfgang Schauble.
Germania contesta si faptul ca CE ar urma sa fie investita cu dreptul de a decide soarta unei banci.
Mecanismul de decizie ar trebui sa dispuna si de un fond finantat direct de sectorul bancar, potrivit proiectului Comisiei.

Franta sustine propunerea, dar Germania prefera infiintarea unei retele de fonduri nationale.
Ministrii europeni trebuie sa rezolve si problema tarilor care vor sa participe la uniuna bancara, dar care nu fac parte din zona euro, astfel incat acestea sa fie tratate intr-o maniera echitabila.

Dezbateri vor avea loc si asupra numarului de banci care vor fi supuse mecanismului unic de decizie, fiind posibil ca intr-o prima etapa sa fie incluse doar marile banci, a sugerat presedintele Eurogroup.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri