Ministrii europeni incep sa-si piarda rabdarea: grecii, trasi din nou de ureche. Se cer noi sacrificii

Grecii trebuie sa faca noi sacrificii si sa adopte reformele structurale pe care le-au promis, intrucat multi ministri de Finante din Eurogroup, organizatie in care sunt reprezentate statele zonei euro, incep sa-si piarda rabdarea, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, scrie Mediafax.

Guvernul elen trebuie sa adopte reformele necesare pentru a creste competitivitatea tarii si pentru a atrage investitii, a afirmat Dijsselbloem, potrivit cotidianului To Vima. Seful Eurogroup a notat ca Atena are inca multe de facut si s-a aratat ingijorat de lipsa progreselor, noteaza cotidianul elen.

Troica creditorilor internationali - formata din reprezentanti ai Comisiei Europeane, FMI si Bancii Centrale Europeane - a parasit Atena si a anuntat ca va reveni la inceputul lunii decembrie pentru a relua o evaluare in cadrul de acordului de imprumut pentru Grecia. Evaluarea a inceput in septembrie, dar a fost intarziata din cauza unor dispute referitoare la masuri de austeritate intre expertii troicii si autoritatile elene.

Intr-un comunicat, troica a afirmat ca au fost obtinute "progrese", dar ca sunt necesare noi discutii, in timp ce un oficial de la Bruxelles a declarat ca nu exista inca un acord cu guvernul grec asupra tuturor aspectelor bugetului.
Ministrul de Finante elene, Yannis Stournaras, a transmis joi Parlamentului proiectul de buget pentru anul urmator.

Planul bugetar prevede o crestere economica de 0,6% anul urmator, dupa sase ani de contractie a PIB, si reducerea ratei somajului la 24,5%.

Citeste si:
Grecia vrea ÎNCHIDEREA plajelor, după ce locuitorii nu au rămas în...
Coronavirus: Premierul elen a...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Executivul vrea sa mentina datoria la 320 de miliarde de euro anul urmator, reprezentand 174,8% din PIB, potrivit cotidianului To Vima. Guvernul anticipeaza ca va inregistra in acest an un surplus bugetar primar, fara costul serviciului datoriei, de 812 milioane de euro, urmat de un surplus de 3 miliarde de euro anul urmator.

Grecia a adoptat masuri severe de austeritate pentru a obtine de la statele zonei euro si FMI doua pachete de imprumuturi, insumand 240 de miliarde de euro, incepand din 2010. Statul elen s-a aflat aproape de colaps financiar, dipa ce indatorarea ridicata a facut imposibila finantarea tarii de pe piata internationala la dobanzi sustenabile.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri