Beijingul a anuntat sambata crearea unei "zone de identificare si aparare aeriene" in Marea Chinei de Est, care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care sunt revendicate de China, relateaza AFP.

Crearea acestei noi zone de aparare aeriana este insotita de reguli pe care este necesar sa le respecte toate avioanele care o tranziteaza, sub amenintarea unei interventii a fortelor armate, a anuntat Ministerul chinez al Apararii intr-un comunicat., potrivit Mediafax.

Aeronavele este necesar sa furnizeze planul precis de zbor, sa-si afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa "raspunda in mod rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de autoritatile chineze.

Trasarea acestei zone de aparare aeriana, prezentata pe o harta difuzata pe site-ul ministerului, arata ca zona acopera o suprafata intinsa in Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan.

Potrivit hartii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei, dar rvendicate de Beijing sub numele Diaoyu. Ca atare, ea inlaca apele teritoriale japoneze.

Avioanele care vor zbura in noua zona "trebuie sa urmeze instructiunile" autoritatilor chineze, iar "fortele armate chineze vor adopta masuri defensive de urgenta ca reactie fata de aeronave care nu coopereaza (in cadrul procedurilor de) identificare sau refuza sa urmeze instructiunile", a insistat ministerul.

Aceste reguli sunt in vigoare incepand de sambata, de la ora 2.00 GMT (4.00, ora Romaniei), se arata in comunicat.

Patru nave apartinand Pazei de Coasta chineze au patruns din nou, vineri, pentru scurt timp, in apele din jurul Insulelor Senkaku, dupa o serie de incursiuni la sfarsitul lui octombrie si inceputul lui noiembrie care a amplificat tensiunile intre Beijing si Tokyo.

Ministrul japonez al Apararii Itsunori Onodera aprecia la vremea respectiva ca aceste incursiuni repetate ameninta pacea si constituie "o zona gri" intre "perioade de pace si situatii de urgenta".

Cu cateva zile mai inainte, Ministerul chinez al Apararii utiliza expresia "act de razboi" , avertizand autoritatile de la Tokyo impotriva oricarei eventuale actiuni impotriva avioanelor sale fara pilot.

De peste un an, relatiile chinezo-japoneze se afla la cel mai scazut nivel, din cauza acestui diferend teritorial.

In septembrie 2012, Japonia a nationalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului, iar de atunci Beijingul trimite cu regularitate misiuni de patrulare ale Pazei de Coasta in apele teritoriale ale acestor insule, situate la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan si aproximativ 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri