"Agresarea jurnalistei Tetiana Ceornovol este deosebit de ingrijoratoare", a precizat Jennifer Psaki, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat intr-un comunicat.

Tetiana Ceornovol, jurnalista la Ukrainska Pravda care a scris articole foarte critice despre presedintele Viktor Ianukovici si care este de asemenea in prima linie a contestarii proeuropene, a fost batuta cu salbaticie in noaptea de marti spre miercuri. Ea a fost agresata dupa ce a facut o fotografie a unei case de campanie a ministrului de Interne, acuzat de opozitie ca este responsabil pentru reprimarea unei manifestatii studentesti la 30 noiembrie.

Agresarea acesteia a provocat revolta in Ucraina iar opozitia a facut apel la o noua adunare duminica in centrul Kievului, pentru sustinerea tinerei, dupa manifestatiile de amploare din ultimele patru duminici.

Citeste si:

"Facem apel catre guvernul ucrainean sa isi respecte angajamentele luate in fata OSCE (Organizatia pentru securitate si cooperare in Europa, n.r.) si sa asigure respectarea Drepturilor Omului, printre care libertatile fundamentale de expresie si de adunare", a continuat Psaki.

"Cerem ferm guvernului ucrainean sa trimita un mesaj indicand clar ca violenta impotriva celor care critica guvernul si a celor care lucreaza la formarea unei Ucraine moderne, democratice si prospere, nu va fi tolerata", a adaugat ea.

Kievul este de mai bine de o luna scena unei importante contestari a regimului lui Viktor Ianukovici, dupa ce acesta a refuzat sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana in schimbul unei apropieri de Rusia.