Ucraina se zbate in agonie, dupa ce timp de 22 ani de suveranitate de la destramarea Uniunii Sovietice, nu a avut parte de o conducere politica care sa insufle populatiei incredere. Daca fostul regim era vazut drept un grup criminal organizat, cel actual pro-european a oferit contestatarilor putine motive pentru "confirmare".

Scanteia care a aprins furia rusilor si i-a servit drept pretext lui Vladimir Putin de a interveni in Crimeea a fost reprezentata de abrogarea, pe 23 februarie, a unei legi controversate, adoptata la propunerea fostului presedinte Viktor Ianukovici, in 2012. Legea prevedea ca, daca intr-o regiune administrativa mai mult de 10% din populatie vorbeste o limba, aceasta va fi recunoscuta ca limba oficiala de stat si poate fi folosita in comunicarile cu autoritatile, in scoli sau in sistemul de justitie. In Crimeea, de exemplu, 77% din populatie a declarat ca rusa este limba lor nativa.

"Daca vom lua decizia de a folosi fortele armate in Ucraina, ea va fi legitima", a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii la resedinta sa de la periferia Moscovei. "Avem o solicitare din partea presedintelui legitim (Viktor Ianukovici - n.r.)", a adaugat el.

Ucraina s-a confruntat in 2013 cu necesitatea de a solutiona o problema stringenta pentru viitorul sau ca natiune; sa priveasca spre vest catre o integrare in Uniunea Europeana, ori spre est, catre mai vechea cunostinta si "natiune sora", Rusia, noteaza The Washington Post. UE si Rusia au aratat la randul lor un interes deosebit cu privire la rezultat si fiecare a incercat sa forteze mana alegatorilor ucrainieni, divizati politic si ideologic de altfel, de o parte si de alta a Niprului (rau care taie la propriu Ucraina in doua) intre est si vest. Rezultatul este criza de astazi.

Avand in vedere disfunctiile dintre partea de est si cea de vest ale Ucrainei, de ce reprezinta veicinii din nordul Romaniei o miza atat de importanta pentru Rusia?

● Intr-un scenariu putin probabil, daca Rusia preia controlul asupra regiunii Crimeea si o sustine eventual din punct de vedere economic, regimul condus de Vladimir Putin devine eroul vorbitorilor nativi de rusa din Ucraina. Acest lucru ar putea genera si o revolta in estul Ucrainei (centrul industrial al tarii care genereaza aproximativ 70% din PIB), ceea ce ar paraliza economia. Rusia declara "sah-mat" si capata mai multa putere si influenta asupra Ucrainei (chiar daca devine pro-europeana si primeste imprumuturi externe de la Troika) si asupra vecinilor din regiune.

Mai mult de jumatate din Ucraina - inclusiv orasele bogate, industrializate, precum Harkov, Donetk, Odessa, Mariupol si Melitopol - sunt extrem de simpatizante fata de Kremlin. La Harkov au existat demonstratii in masa impotriva regimului "nelegitim" de la Kiev. Vorbitorii de limba rusa au luat cu asalt si au ocupat, de asemenea, cladirile guvernamentale din orasul Donetk si au cerut organizarea unui referendum "cu privire la statutul regiunii.".

● Presedintele Vladimir Putin visa ca Ucraina sa faca parte din viitoarea Uniunea Economica Eurasiatica, cu sediul la Moscova. In cazul in care regimul de la Kiev ar semna aderarea la Uniunea Europeana, barierele comerciale cu Europa s-ar reduce si ar fi reprimat planul lui Putin.

● Dupa schimbarea puterii de la Kiev, forte proruse au preluat controlul in Crimeea, unde Moscova doreste sa-si consolideze influenta in vederea mentinerii accesului la Marea Neagra si Mediterana, in conditiile in care Flota rusa se afla la Sevastopol. De altfel, prezenta Flotei ruse la Sevastopol a reprezentant un permanent motiv de tensiune intre Rusia si Ucraina, desi practic, Rusia poate obtine Crimeea fara a trage un glont.

Kievul si Moscova au semnat un acord care prevedea ca Flota rusa va ramane in portul Sevastopol din Ucraina pana in 2017, dar, dupa alegerea prorusului Viktor Ianukovici la presedintia Ucrainei in 2010, Ucraina a acceptat extinderea acordului cu inca 25 de ani peste termenul stabilit initial, iar in schimb a primit gaz mai ieftin. Ulterior, disputele au vizat dorinta Kievului de a adera la NATO, proiect sustinut de fostul presedinte Viktor Iuscenko, dar abandonat de prorusul Viktor Ianukovici imediat dupa preluarea mandatului de presedinte.

De altfel, in 2006 etnicii rusi au iesit in strada pentru a opri pregatirile pentru exercitiile militare navale ale NATO in apropiere de Crimeea. O altadisput a vizat, la sfarsitul anului 2003, stramtoarea Kerci. Tensiunile s-au amplificat intre Moscova si Kiev dupa ce Rusia a inceput construirea unui dig pornind din peninsula ruseasca Taman pana in apropiere de insula ucraineana Tuzla, din stramtoarea Kerci. Insula Tuzla este considerata de importanta strategica, deoarece permite controlul navigatiei in stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov.

Dincolo de legaturile etnice si lingvistice, Crimeea are un interes strategic major pentru Rusia. In 2008, prezenta militara rusa la Sevastopol se ridica la 10.000 de militari. Aceasta prezenta masiva in Marea Neagra ii permite Rusiei sa-si mentina influenta asupra Ucrainei si Caucazului, dar si asupra vestului Europei, deoarece Moscova are asigurat un acces usor la Mediterana. In plus, Flota rusa este si o adevarata "mana cereasca" pentru ucrainenii din Crimeea, in conditiile in care Marina reprezinta "plamanul" economic, social si cultural al Sevastopolului, ceea ce poate explica si reticentele cetatenilor fata de noua putere de la Kiev. Daca Rusia pierde Crimeea, pierde si puterea din regiune. Ca urmare, Putin stie ca poate forta situatia fara a avea repercursiuni militare, deoarece nimeni din occident nu doreste sa riste un razboi international.

Asadar, integrarea in Uniunea Europeana ar putea reprezenta doar un pas pana la integrarea in NATO, ceea ce ar putea insemna un dezastru pentru Putin. Cum Rusia isi pozitioneaza Flota in Crimeea, ar fi de neconceput ca acest lucru sa aiba loc si daca Ucraina adera la NATO.

● O mare parte din gazele naturale pe care Rusia le exporta catre Europa traverseaza Ucraina, iar Gazprom este interesata sa obtina indirect controlul asupra sistemului de conducte din Ucraina, cu ajutorul unui regim pro-rus. Gazprom a anuntat deja ca va anula, din aprilie, tarifele preferentiale la gaze pentru Ucraina, stabilite in decembrie in cadrul unui plan de salvare al fostei republici sovietice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri