Adeptii canabisului din Statele Unite pot consuma legal marijuana in scopuri recreative de la 1 ianuarie in doua state din vestul tarii, Colorado si Washington, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Legalizarea consumului de cannabis in scopuri recreative a adus la cafenelele de profil foarte multi cumparatori in prima zi a anului 2014.

O lege votata in noiembrie prevede deschiderea in aceste doua state a primelor "coffee-shops", unde consumatorii vor putea sa cumpere legal, cu condutia sa aiba cel putin 21 de ani, pana la 28 de grame de canabis la fiecare vizita.

Aceasta lege este o premiera pe continentul american, unde politica de pana in prezent combina interdictia si reprimarea pentru consumatori cu lupta impotriva producatorilor si traficantilor, in special in centrul si sudul continentului.

Dar si acolo lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. In mai, Organizatia Statelor Americane (OEA), care regrupeaza toate tarile de pe continentul american cu exceptia Cubei, a publicat un raport care invita la studierea unei eventuale legalizari a canabisului pentru a le taia creanga de sub picioare traficantilor.

Citeste si:
Beijingul avertizează: Statele Unite și China, în pragul unui nou...
Beijingul avertizează că...

Iar la 10 decembrie, Senatul uruguayan a aprobat o lege care legalizeaza productia si vanzarea de canabis in Uruguay sub autoritatea statului, care va intra in vigoare in primul semestru al lui 2014.

In America de Nord, Mexicul a inceput sa ia in considerare aceasta posibilitate, in timp ce Canada, pana acum foarte represiva, si-a relaxat usor pozitia, intentionand sa se limiteze la o simpla amenda data consumatorilor de canabis in locul urmaririlor in justitie.

In Statele Unite, un sondaj recent arata ca toleranta a crescut in randul tinerilor pentru un drog totusi ilicit si considerat adictiv. Potrivit acestei anchete, mai putin de 40 la suta dintre elevii din ultimul an de liceu considera canabisul periculos, fata de 44 la suta cu un an inainte, iar 23 la suta au afirmat ca au fumat in luna dinaintea sondajului, fata de 36 la suta in ultimele 12 luni.

Citeste si:
Coronavirus: Peste 100.000 de morţi în SUA
Coronavirus: Peste 100.000 de...

Miercuri, la deschiderea magazinelor, cei cu varste de peste 21 ani au putut sa consume legal canabis, cu conditia sa mearga in Colorado si statul Washington. Unele companii ofera deja calatorii organizate.

Sperand sa arate calea celorlalte state, cultivatorii de canabis isi freaca mainile, in timp ce autoritatile sunt nerabdatoare sa stranga primele impozite pe aceasta noua activitate comerciala.

Consumul de canabis in scopuri medicale este deja legal si reglementat in 19 state americane. Iar in majoritatea, consumul in scopuri recreative nu este considerat un delict.

Citeste si:
DIICOT anunta cate tone de cocaina si cannabis a confiscat in 12 ani
DIICOT: In ultimii 15 ani, au...

Dar Colorado si Washington au facut un pas inainte punand in aplicare un sistem in care autoritatile locale vor supraveghea distributia si vanzarea de marijuana pentru simpla placere a consumatorilor.

In Colorado, celebru pentru statiunile sale de schi, autoritatile au acordat licente pentru 348 de magazine, iar statul Washington a primit 3.746 de cereri dintre care 867 pentru magazine, potrivit Seattle Times, care face apel la prudenta intr-un editorial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Canal video online si aplicatie, pentru consumatorii de marijuana
Setari Cookie-uri