Legalizarea consumului de canabis în scop recreaţional în Statele Unite pare să conducă la o creştere a numărului de accidente rutiere soldate cu decese, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Illinois Chicago (UIC) și citat de Agerpres.

Conform studiului, publicat online în ediţia din martie 2023 a revistei Social Science & Medicine, în 4 din 7 state din SUA care au legalizat canabisul în scop recreaţional, numărul deceselor în urma accidentelor rutiere a crescut cu 10%.

Pe de altă parte, rata deceselor prin sinucidere şi prin supradoză de opioide a scăzut în statele care au legalizat consumul de marijuana în scop recreaţional.

"În ansamblu, acest studiu oferă dovezi ale potenţialelor daune şi beneficii ale legalizării consumului recreativ de canabis", a declarat autorul principal al lucrării, Samantha Marinello, de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Illinois Chicago.

"O potenţială consecinţă neintenţionată a legalizării canabisului în scop recreaţional este o creştere a numărului de decese în accidente rutiere", a adăugat ea. "Prin urmare, este nevoie de politici şi iniţiative de sănătate publică pentru a reduce şofatul sub influenţa" acestor substanţe, a mai spus ea.

Până în decembrie anul trecut, 21 de state şi Washington D.C. au legalizat vânzarea de marijuana în scop recreaţional adulţilor cu vârsta peste 21 de ani.

"Acolo unde oamenii pot consuma (marijuana) în mod legal, este probabil că vor conduce sub influenţa canabisului sau a canabisului în combinaţie cu un alt drog, precum alcoolul", a spus Marinello. Cu toate acestea, acest studiu nu poate dovedi legătura dintre cauză şi efect, a adăugat ea.

Echipa care a realizat studiul a analizat decesele în urma accidentelor rutiere în Alaska, California, Colorado, Massachusetts, Nevada, Oregon şi Washington după legalizarea consumului de canabis în scop recreaţional. Ei au folosit datele din certificatele de deces din perioada 2009- 2019.

Ei au descoperit creşteri semnificative ale deceselor în urma accidentelor în Colorado (16%), Oregon (22%), Alaska (20%) şi California (14%).

"Există numeroase dovezi potrivit cărora consumul de canabis afectează capacitatea de a conduce - creşterea timpului de reacţie - şi afectează funcţiile cognitive, precum atenţia susţinută şi distributivă", a mai spus Marinello.

"Este, de asemenea, esenţial ca publicul să ştie că consumul de alcool în combinaţie cu cel de canabis afectează capacitatea de a conduce într-o mai mare măsură decât consumul unei singure substanţe", a mai spus ea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri